3 września 2013

Wiejski garnek

Bardzo szybkie i smaczne danie jednogarnkowe.



Składniki:
1 kg ziemniaków
cebula
marchewka
2 kiełbaski cienkie
100g boczku
kapusta biała lub pekińska
2 łyżki czubrycy czerwonej lub zamiennie mieszankę pieprzu,chili,rozmarynu,papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
sól

Ziemniaki i marchewkę obieram - kroję na 5 mm talarki.
Cebulę i wędlinę kroję na pół talarki
Kapustę szatkuję w paseczki, ale  pekińską nie za cienko. 
Układam warstwami zaczynając od ziemniaków, które solimy i posypujemy czubrycą.
Potem  marchewkę, cebulę i wędlinę i ponownie ziemniaki z przyprawami. 


Wlewam 1/2 szklanki wywaru lub wody. 
Duszę wszystko 15 minut - do miękkości ziemniaków lub 5 minut w szybkowarze.

Smacznego!!

2 komentarze:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)