1 września 2013

Mus z dyni i brzoskwiń

Dynia Hokkaido zaskoczyła mnie możliwościami i uwiodła smakiem.
Podobno pieczonych kasztanów- nie wiem jak kasztany smakują, bo nie jadłam:)



Składniki:
400g dyni  Hokkaido
3 brzoskwinie
sok z cytryny
2 galaretki cytrynowe
bita śmietana

Dynię kroiłam na kostkę 2x2 cm, podlałam 1/4 szklanki wody i dusiłam tak długo, aż zaczęła  się rozpadać  ( około 30 minut)
Galaretki rozpuściłam
-jedną w szklance gorącej wody
-drugą normalnie w 1/2 l wrzątku
Do dyni dodałam wypestkowane i pokrojone na kawałki brzoskwinie oraz sok z cytryny- gotowałam jeszcze 5 minut.
Całość zmiksowałam na gładki masę.
Dynia i brzoskwinia nie były obierane i dlatego całość przetarłam przez sito.
Dodałam tą galaretkę która była rozpuszczona w szklance wody.
Dokładnie wymieszałam i rozłożyłam do pucharków- wyszło 7 sztuk
Drugą galaretkę wylałam na płaski  talerz.


Włożyłam  do lodówki na min 3-4 godziny, aż galaretka stężała.
Galaretkę na talerzu pokroiłam w kosteczkę rozłożyłam na mus- a całość przykryłam bitą śmietaną i posypałam płatkami kukurydzianymi (niekoniecznie)

Deser jest bardzo lekki i mało słodki.
Nawet mój M stwierdził że może być ( a jest wybredny) nawet po tym jak się dowiedział z czego jest zrobiony
Smacznego!!

2 komentarze:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)