5 lipca 2013

Krem z cukini

Codziennie gotuję dwa dania i żeby uszczknąć trochę czasu dla siebie gotuję zupy lekkie i szybkie w przygotowaniu.
Lubimy wszystkie kremy, natomiast nie przepadamy za zupą jarzynową taka tradycyjną- z wieloma warzywami, gęstą, aż łyżka potrafi stać na baczność w talerzu.
Dlatego gotuję takie jak:





Krem z cukinii.

1 średnia cukinia
3 ząbki czosnku
1 1/2 litra bulionu
3 łyżki dobrej śmietany
pieprz

Cukinie, razem ze skórką ( ale nie koniecznie) kroję na krążki o grubości ok 1 cm.
Grilluję na patelni z obu stron, pod koniec dodaję pokrojony czosnek.
Dodaję do bulionu ( może być warzywny z kostki) i gotuję góra 15 minut.
Miksuję.
Ponownie zagotowuję i doprawiam do smaku pieprzem.
Krem z cukinii podaje z grzankami zrobionymi z chleba , z bułki są dla nas za słodkie
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)