11 lipca 2013

Kluski z cukinii

Dość niekonwencjonalne wykorzystanie cukinii, ale czasami potrzeba sposobu, żeby przemycić warzywa w posiłku.
Tak miałam jeszcze kilka lat temu, teraz córka zjada ze smakiem większość warzyw, ale te kluseczki są jej ulubionym dodatkiem do bitek.




Kluseczki z cukinii


Składniki:
1 średniej wielkości cukinia ok 350 g
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki kaszy manny
sól, pieprz
zioła: oregano, tymianek
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta chili


Cukinię obieram ( jest niekonieczne jeżeli cukinia jest młodziutka ) i ścieram na tarce jarzynowej na małych oczkach.
Lekko solę i zostawiam na sitku do ocieknięcia na około 1/2 godziny.


Po tym czasie mocno  ją odciskam z soku- jest to konieczne w innym przypadku kluski mogą się rozpadać podczas gotowania.
W garnku zagotowuję wodę.
Do cukinii dodaję  jajka, drobno pokrojone zioła, pieprz i chili, wsypuję mąkę i kaszę manną.
Dokładnie i szybko wyrabiam ciasto i łyżką kładę kluski.
Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję od wypłynięcia około 5 min- ale czas gotowania zależy od wielkości klusek.
Najlepiej wyciągnąć jedną na talerzyk i sprawdzić.
Podaję z aromatycznymi, mocnymi sosami mięsnymi lub sosem czosnkowym na ciepło.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)