Żeby nic nie zmarnować jemy je już na okrągło i zaczynam przymierzać się do zaprawiania na zimę.
Dzisiaj domowe tagliatelle z cukinią i papryką
Tagliatelle z cukinią
Tagliatelle
350 g mąki
2 jajka
łyżka oleju/ oliwy
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Sos
2 małe cukinie- 500 g
1/2 papryki czerwonej
1 duży serek topiony
100g sera żółtego
sól, pieprz
1 1/2 szklanki wody
1 łyżka oregano, tymianku i bazylii- w sumie
Ciasto na makaron zagniatamy i wałkujemy oraz kroimy- ja dzięki maszynce mogę proces wałkowania i krojenie ominąć.
Gotuję w osolonej wodzie all dente.
Cukinię obieram i kroję za kostkę 1x1 cm.
Cukinię i paprykę wrzucam na gorący olej i lekko obsmażamy.
W wodzie rozpuszczamy serek topiony i wlewamy do cukinii.
Dusimy ok 10 min
Dodajemy zioła i przyprawy. Można dodać vegety lub maggi.
Na samym końcu dodaję starty na małych oczkach ser żółty, który zagęści i zaostrzy nam smak sosu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)