31 marca 2019

Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

Powiem Wam że ta pianka jest super!
Do deserów to idealny zamiennik bitej śmietany, mniej kaloryczny oczywiście:)
Delikatna i lekka jak ptasie mleczko, a  po całkowitym zastygnięciu utrzymuje swoją formę.
Blat bezglutenowy z dodatkiem mąki orzechowej, która ostatnio u nas króluje.
Niestety trzeba mocno na ponczować, bo suche ciasto wychodzi, ale spróbujcie- koniecznie, bo warto:)


Składniki na formę 24x24 cm
50 g mąki kokosowej
50g mąki orzechowej
20 g skrobi kukurydzianej
80 g masła
2 jaja L
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa
500ml mleka zagęszczonego 7,5 %
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku

Dodatkowo

Puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
0,5 szklanki wrzątku



Ciasto.
Wszystkie mąki  i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiewam.
Masło dokładnie ucieram z cukrem i żółtkami
Dodaję stopniowo mieszaninę mąk- miksuje tylko do połączania się składników.
Na końcu dodaję pianę z białek 
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i piekę 35-40 minut w temperaturze175 stopni C do tzw suchego patyczka
Studzę i bardzo gęsto nakłuwam np patyczkiem do szaszłyków.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w  wrzątku i studzę.
Przestudzone ciasto ponczuję połową szklanki syropu z brzoskwiń.
6 połówek brzoskwiń miksuję z 3 łyżkami syropu, dodaję rozpuszczoną galaretkę i wylewam na ciasto.
Resztę brzoskwiń kroję w kostkę i rozsypuję równomiernie na musie.
Odstawiam do zastygnięcia.

2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w wrzątku i studzę.
Gdy galaretki zaczną lekko gęstnieć, robotem ubijam mleko aż 3-krotnie zwiększy swoją objętość (około 5 minut)
Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewam galaretkę .
Masę od razu wylewam na ciasto i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego :)


6 komentarzy:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)