Ciasto pyszne, lekkie, wręcz piankowe, idealne na podwieczorek dla każdego.
Jeżeli nie lubicie kawy zbożowej, to można użyć rozpuszczalnej, choć będzie smakowało inaczej to nadal będzie pyszne
Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
coś do nawodnienia ciasta (esencja, herbata, alkohol)
Masa orzechowa
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody
2 łyżki kawy zbożowej ,,Inka"
50 g zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanka wrzącego mleka
Masa śmietanowa
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelka kawowa
250 ml ciepłej wody
4-5 łyżeczki kawy zbożowej ,,Inka"
3-4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny + 2 łyżki wody
Ciasto przygotowuje tak jak biszkopt:
Oddzielam białka od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej piany dodaję po łyżce cukru , potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dokładnie mieszam ręcznie do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka,
Upieczone ciasto studzę.
Ciasto warto naponczować- ja zrobiłam to esencją herbacianą
Masa orzechowa:
Żelatynę zalewam 2 łyżkami wody , odstawiam do napęcznienia, potem mieszając podgrzewam tylko do rozpuszczenia żelatyny.
Zmielone orzechy i kawę inkę zalewam wrzącym mlekiem- mieszam i studzę
Zimną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, orzechy - delikatnie mieszam.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietany- mieszam i dopiero teraz stopniowo wlewam ją do masy- mieszam mikserem.
Masę przelewam na zimne ciasto i wkładam do lodówki.
Przygotowuję następną warstwę.

Właściwie tą masę przygotowuje się tak samo jak poprzednią, pomijając tylko kawę i orzechy czyli:
Żelatynę zalewam 2 łyżkami wody , odstawiam do napęcznienia, potem mieszając podgrzewam tylko do rozpuszczenia żelatyny.
Zimną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - delikatnie mieszam.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietan- mieszam i dopiero teraz stopniowo wlewam ją do masy- mieszam mikserem.
Masę przelewam na zimne ciasto i wkładam do lodówki.
Przygotowuję następną warstwę.
Górę można ozdobić tak jak u mnie.
Żelka kawowa
Tu też nic nowego- żelatynę zalewam zimną wodą odstawiam do napęcznienia.
Podgrzewam do rozpuszczenia
W szklance ciepłej wody rozpuszczam cukier i kawę, dodaję żelatynę i mieszam.
Całość studzę i gdy zacznie tężeć delikatnie wylewam na masę śmietanową.
Ciasto wkładam do lodówki do stężenia, u mnie na całą noc, ale już po kilku godzinach powinno być dobre
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie i na pewno nie jeden łasuch by się na nie skusił :)
OdpowiedzUsuńReniu 3xP :) CZYLI PIĘKNE, POMYSŁOWE I PYSZNE :)
OdpowiedzUsuńJuż samą nazwą mnie kupiłaś, a ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Reniu :) Wygląda obłędnie i na pewno smakuje doskonale :)
OdpowiedzUsuńOd niedawna mam piekarnik. Zbieram więc takie cudne przepisy jak ten twój ;-)
OdpowiedzUsuńlubię takie "piankowce". Ale górna warstwa wyszła perfekcyjnie ;) bardzo elegancko wygląda
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) jako fanka kawy bym nie pogardziła takim deserem :)
OdpowiedzUsuńRenatko wspaniałe ciacho, ja uwielbiam słodkości z kawą więc porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCiasto nie dla mnie, ale nie podlega wątpliwości, że wygląda cudnie i na pewno świetnie smakuje. Bardzo podoba mi się dodatek inki :)
OdpowiedzUsuńJa lubię ciasta z dodatkiem kaw, od samego patrzenia aż chce się je zjeść
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńAleż precyzja, mistrzostwo wykonania !
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, robiłam kiedyś coś podobnego i było super smaczne ;)
OdpowiedzUsuńMy nawet za inką nie przepadamy ale ciacho prezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo. jednak ja nie lubię kawy, żadnej...Mój mąż podobnie i dzieci również, także odpada ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Lubię takie delikatne ciasta. Reniu, chętnie zjadłabym kawałek kawoszka do kawki. Miłego dnia, Kochana :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :#))
OdpowiedzUsuńReniu, cudo. Nie tylko mi się podoba, ja się ślinię :DD
OdpowiedzUsuńBuziole
Na pewno pyszności! Pięknie wygląda. Lubię kawowe ciasta i kawowe lody:)
OdpowiedzUsuń