29 marca 2017

Jabłkowo-chrzanowe roladki

Jak dla mnie to połączanie idealne, ale bardzo lubię połączenie owoców i mięsa :)
Jabłka i chrzan to nie tylko farsz w roladach, ale również istotne składniki sosu.
I najfajniejsze jest to że można, a nawet trzeba przygotować je dzień wcześniej.
Po leżakowaniu smaki bardziej się przenikają, a że świetnie współgrają chyba nie muszę Was przekonywać:)
Jeżeli nie jesteście do końca przekonani to zwyczajnie wypróbujcie, a smak na pewno Was zaskoczy
Do przygotowania użyłam jabłek "Eliza" jest to soczysta i kwaskowata odmiana
Co do chrzanu użyłam tego ze słoiczka, świeży będzie za ostry i przytłumi resztę składników
Polecam :)


Składniki:
rolady
1,200 kg (8 kawałków) schabu wieprzowego
 2 - 3 łyżki ostrej musztardy (np rosyjskie)
Farsz
3/4 jabłka 
1 ogórek kiszony ( średni)
1/2 cebuli
1 łyżka chrzanu tartego ( ze słoiczka)
40 g twardego sera ( parmezan)

sos:
1 jabłko
1 cebula
3-4 łyżki chrzanu
3 -4 łyżki śmietany kremówki
3/4 l bulionu lub wywaru
liść laurowy
3-4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku

dodatkowo
mąka do oprószenia roladek
odrobina oleju do smażenia


Zaczynam od przygotowania farszu:
Jabłko i cebulę  obieram i kroję w kostkę, tak samo kroję ogórek,
Ser ścieram na małych otworach tarki do warzyw
łącze i mieszam wszystkie składniki farszu
Schab oczyszczam z błonek i rozbijam dość cienko
Każdy kawałek smaruję musztardą, nakładam po łyżce farszu i zwijam tak jak krokiety- pierwsze boki, potem zwijam w rulonik i spinam dla bezpieczeństwa.
Roladki oprószam mąką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano ze wszystkich stron, wyciągam szpilki/wykałaczki


Mięso przekładam  do garnka w którym będą się dusić, a patelnie deklasuję wywarem- przelewam do roladek, dokładam pokrojone w kostkę jabłko i cebulę, chrzan i
 przyprawy - duszę mięso 25-30 minut.
Ponownie wyciągam rolady, a sos miksuję razem ze śmietanką.

Do sosu wkładam mięso i zagotowuję na małym ogniu.
Możemy podać od razu, lub odstawić na dzień następny


Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Takiego ciekawego wykorzystania jabłek jest nie próbowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne połączenie. :-) Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chrzan i jabłka jem tonami,w roladce też chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie pyszności! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie, bardzo świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie i soczyście wyglądają Twoje roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka plus chrzan mm brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też lubię połączenie owoców z mięsem., To daje niesamowite smaki. Ale takiego połączenia nie robiłam. Bardzo apetycznie namieszałaś i wyszło całkiem fajne danie. Chętnie zainspiruję się Twoim przepisem.
    Słonecznego dnia i miłego weekendu Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze Moje smaki chyba Lubie takie polacznie Nie jadlam roladek z takim farszem Ale musza być nieziemskie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ fantastyczne połączenie, jabłek z chrzanem nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł :) A czy w swojej kuchni korzystasz z filtrowanej wody? U nas taka woda zmieniła bardzo smak potraw, na plus oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne połączenie smaków Renatko :-) takie roladki muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)