22 lutego 2017

Kapuśniak

Na większości blogów dzisiaj pysznią sie pączki, pączusie i faworki,
U mnie znajdziecie tutaj paczki (klik)  a tutaj faworki 
Dzisiaj serwuję kapuśniak, taki jaki u nas jada się od dawna, czyli na mięsie wieprzowym
Pyszna, gęsta i sycąca- idealna na chłodną pogodę i jednogarnkowy obiad.
Udało mi się kupić duży kawałek kręgosłupa z ogonem- taki lubię najbardziej, ale jak nie macie to można kupić łopatkę.


Składniki:
1,2 mięsa wieprzowego z kręgosłupa+ ogon lub 800g łopatki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
4-5 ziemniaki
400g kapusty kiszonej
2-3 plasterki boczku wędzonego
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
płaska łyżeczka kminku
pieprz i sól do smaku


Jarzyny obieram.
Mięso myję ( łopatkę kroję w kostkę) wkładam do garnka, dodaję jarzyny (marchewkę, seler i pietruszkę) zalewam  2-2,5l wody, dodaję- przyprawy ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy i gotuje do miękkości mięsa ( szybkowar 20 minut)
Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam 0,5 l wody, dodaję kminek i gotuję około 10 minut, odcedzam, ale nie wylewam wody.
Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam ugotowanym wywarem i gotuję około 10 minut.
Boczek kroję w kostkę i wysmażam na gorącej patelni, gdy już nam się wytopi podsmażam cebulkę pokrojoną  w kosteczkę

Mięso oddzielam od kości, kroję w kostkę, marchewkę również można pokroić i dodać do zupy
Do ugotowanych ziemniaków dodaję kapustę, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z boczkiem i wszystko razem gotuję jeszcze przez 5 minut.
Na koniec przyprawiam i jeżeli kapuśniak wyjdzie za mało kwaśny dolewam wodę spod kapusty

Można podawać z pajdą chleba:)

Smacznego :)



20 komentarzy:

  1. Uwielbiam kapuśniak, a Twój wygląda rewelacyjnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ubóstwiam kapuśniak jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. kapuśniak bardzo lubię. Smakuje mi od lat! :) Taki domowy jest najlepszy. Wspaniała propozycja. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam,jednak u mnie kiszonek brak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra na zimno i na przeziębienie, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda, zjadłabym natychmiast :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Na drobiowym najlepsza. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedna z moich ulubionych zup:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój tato uwielbia kapuśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam po prostu uwielbiam jego smak. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam kiedyś taki góralski kapuśniak, był pyszny. Od tej pory bardzo lubię. Zabieram przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzisz to robimy podobnie u wszystkich pączki a mnie zupa ogórkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już mi ślinka na niego cieknie. Bo ja bardzo lubię kapuśniak. Twój tak apetycznie wygląda, że chętnie zjadłabym taką porcję. Ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie tradycyjne, polskie zupy. Są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja dawno nie jadłam takiego kapuśniaku. Aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham kapuchę pod każdą postacią, a i u mnie dziś kapucha. Buzile

    OdpowiedzUsuń
  18. ostatni raz kapuśniak jadłam - nawet nie pamiętam kiedy. czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)