Google+ Followers

4 czerwca 2017

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym


Tort składak, bo biszkopt i bitą śmietanę juz nie raz przedstawiałam w wielu innych przepisach, jedynie przepis na mus był wymyślony na poczekaniu i wierzcie mi wyszedł pysznie i mus i tort :)
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię truskawki z bitą śmietaną i czekoladą, a tutaj jest to wszystko razem.
Zdjęcia na ten czas nie do powtórzenia, robione w plenerze, ale tort będzie jeszcze nie raz :)

Polecam:)



Składniki na tortownicę 27 cm średnicy

biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Masa:
1 litr kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny ( z kopką)
2 łyzki cukru pudru ( można ominąć)

Mus owocowy 
250 g umytego i oczyszczonego rabarbaru
250 g umytych i odszypułkowanych truskawek 
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru

dodatkowo:
truskawki do ozdoby
syrop herbaciany ( u mnie czeski) lub herbata, rozcieńczony rum


Biszkopt

Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
Odstawiam robot i dodaję przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszam plastikową szpatułką.
Przekładam do tortownicy   wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Ściągam papier i studzę, przekrawam na dwa blaty
Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej


Mus owocowy:
Owoce zalewam  szklanką wody, dodaję cukier i gotuję przez 10 minut.
Owoce przelewam przez geste sito i dokładnie odciskam sok.
Do gorącego soku dodaje galaretki i dokładnie mieszam- odstawiam do wystudzenia

Masa śmietanowa:

Żelatynę zalewam 4 łyżkami wody, odstawiam do napęcznienia, potem lekko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem.
Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
Do masy nie przerywając miksowania wlewam żelatynę, dokładnie mieszam.

Składanie tortu
-Do tortownicy wkładam dolny blat biszkoptu, dokładnie zakrapiam ponczem
-wykładam połowę masy śmietanowej
-wylewam połowę tężejącego musu- wkładam do lodówki na pół godziny i powtarzam
-   drugi blat biszkoptu, zakrapiam ponczem
- masa śmietanowa
- mus owocowy ( jeżeli już za bardzo się ściął, to leciutko podgrzewam)
- układam połówki truskawek




12 komentarzy:

  1. Przepięknie wygląda ten tort i na pewno jest mega smaczny :) Zjadłabym kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu przepis zapisuję sobie, cudo zrobiłaś ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny produkt.
    Dotychczas go nie znałam. Spotykam się z nim po raz pierwszy.
    Ciekawy czy by mi zasmakował? Na pewno! :)
    Oprócz takich różności efektownych u mnie często jest najprostsze na świecie ciasto z rabarbarem kruche lub drożdżowe.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wspaniały. Idealny na lato. Torty z musem są delikatniejsze i zyskują na smaku. Fajną, ciekawą mieszankę zrobiłaś słodko-kwaśną. Świetne połączenie smaków :)
    Cieplutko Cie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez dawno nie jadłam tortu a jeszcze z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torty z owocami wręcz kochamy a z truskawkami to już w ogóle :D <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko wspaniały torcik, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda fantastycznie, a smak truskawek i rabarbaru, to kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje i te truskaweczki dodają niezwykłego uroku :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)