13 stycznia 2016

Pasta z pora i sera

Dzisiaj szybki, pyszny i banalnie prosty przepis na pastę lub jak kto woli prostą sałatkę.
Potrzebne są tylko cztery produkty i mamy pyszną kolację:)
Poniżej podałam gramaturę taką jaką miałam dzisiaj, ale  to zależy jakiego pora będziecie mieli- daję tyle samo (wagowo) sera i pora.
Tak samo jest z majonezem i śmietaną bądź jogurtem- masa ma być do rozsmarowania, nie za gęsta i nie za rzadka, lepiej dać po łyżce mniej i sprawdzić
Polecam:)

Składniki:
150 g pora( biała i kawałek jasnozielonej części)
150 g sera gouda
2-3 łyzki majonezu
2-3 łyżki  jogurtu greckiego lub gęstej śmietany


Pory oczyszczam , myje i drobniutko kroję.



Ser ścieram na małych oczkach tarki do warzyw i wsypuję do pora.


Dodaje majonez i jogurt, mieszam.
Przekładam do pudełeczka lub słoiczka i wkładam do lodówki do przegryzienia sie składników.
I tutaj często jest tak że część znika w dziwny sposób :D
Nie dodaje już przypraw- ostrość zapewnia  por, majonez dosmacza i soli już nie potrzeba, ale jednak gdybyście chcieli doprawić to proponuję dopiero po leżakowaniu w lodówce
Smacznego :)



24 komentarze:

  1. Ja wybieram sałatkę....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat ta sałatka niekoniecznie trafia w nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda bo jest pyszna,ale rozumiem że nie wszyscy lubią to samo:)

      Usuń
  3. To wręcz sałatka,chętnie zjem z nią kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś polecam, mnie bardzo smakuje:)

      Usuń
    2. Zrobiłam,bardzo nam smakuje,pory są zdrowe więc chętnie ją będę powtarzać:)

      Usuń
    3. Agnieszko bardzo sie cieszę i dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  4. oo.. zaskakujące połączenie! Może się pokuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie- na pewno zaskoczy Cię też smakiem:)

      Usuń
  5. Pota uwielbiam, selera ciut mniej :-) ale bardzo ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie by pasowała do mięska, bardzo lubię pora :).

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja sobie rezerwuję porcję na jutrzejsze śniadanie :)Buziole

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię dodawać pora do sałatek, bo on całkowicie zmienia smak, a właściwie dzięki niemu uzyskuję taki, jaki chciałam. Dobry pomysł na smaczną sałatkę/pastę. Jak zwał tak zwał dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja też wolę pora w sałatkach niż cebulę, daje zupełnie inny smak i jest nieco lżejszy od cebuli :)

      Usuń
  9. Cudowna pasta :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi być pyszne, a w sumie takie banalne. Uwielbiam pora i muszę koniecznie to wytestować.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)