27 września 2013

Rydze marynowane

Ulubione grzyby mojego M- można je wykorzystać jako zakąskę, położyć na kanapki czy dodać do sałatki.


Składniki:
700g młodych rydzów
20 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
gorczyca
cebula średniej wielkości- po 2 krążki do słoika
Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru

Grzyby dokładnie trzykrotnie płuczę. Odcedzam i wkładam do wrzątku.
Gotuje 10 minut, dodaje cebulę i od zagotowania gotuję jeszcze 5 minut ( można osobno obgotować 5 minut, ale nie daję surowej)
Składniki zalewy zagotowuje  i lekko studzę.
Ugotowane grzyby rozkładam do 5 słoików o pojemności 330ml , dodaje przyprawy- 1 ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu, kawałek liścia laurowego i po 1/3 łyżeczki gorczycy  na słoik.
Wlewam zalewę, zakręcam słoje i  pasteryzuje 20 minut od zagotowania.

8 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam rydze na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Renia co Ty zrobisz tymi zapasami? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu zobaczysz , abo przeczytasz w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,
    w opisie Rydze marynowane piszesz m.innymi "i po 1/3 łyżeczki na słoik." - ale czego?.
    Liczę, że przeczytasz i odpiszesz i zdążę skorzystać jeszcze z Twojego przepisu - pozdrawiam Piotrek
    Mój mail: gorpik@gorlice.net.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione- chodziło o gorczycę:) dzięki za info:)

      Usuń
  5. A cebula, która jest w sloikach? Kiedy ją oddajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę można dodać do gotowania grzybów na 5 minut przed końcem gotowania- odcedzić i razem porozkładać w słoikach:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)