29 września 2013

Polędwiczki wieprzowe wędzone w woku

Oglądałam wczoraj program " Ewa gotuję" gościem była Bernika i w/g jej przepisu prezentowany był schab wędzony w woku.
Co prawda miałam inne plany na dzisiejszy obiad, ale musiałam wypróbować ten sposób wędzenia.
Podobnych przepisów jest wiele - podobny widziałam też u Karoliny i w kilku programach telewizyjnych.
Jeżeli tylko możecie wypróbujcie, a będziecie sami zdziwieni jak bardzo zmienia się smak mięsa.
Zmieniłam kilka składników, marynatę zrobiłam po swojemu, ale efekt wędzenia jest wyczuwalny  a oto w tym przepisie chodzi.
Podobno najlepsza jest herbata liściasta, jej ilość też może być różna- ja proponuję, żeby to była Wasza ulubiona :)
Serdecznie dziękuję za komentarze i pozdrawiam wszystkich zaglądających i nowych obserwujących:)


Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe ( około 600g)
kilka plasterków boczku wędzonego ( u mnie 200g)
papryka czerwona

Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
1 łyżka suszonej zielonej pietruszki
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki sosu sojowego

Do wędzenia:
4 torebki herbaty czarnej
2 torebki herbaty zielonej z cytryną
2 gałązki estragony
3 gałązki tymianku
1 łyżka brązowego cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 Liście laurowe

Dodatkowo
folia aluminiowa

Składniki  marynaty dokładnie wymieszałam.


Z umytych i osuszonych polędwiczek  osunęłam błony i włożyłam  do marynaty zawsze daję (minimum )na całą noc,ale wystarczy kilka godzin
Na desce ułożyłam boczek, na niego wyłożyłam polędwiczkę i pokroiłam na kawałki.


W każdym kawałku przy pomocy cienkiego noża zrobiłam w środku nacięcie i włożyłam kawałek papryki.
Polędwiczki owinęłam boczkiem i spięłam   wykałaczką.
Wok wyłożyłam folią aluminiową tak by były zakryte też brzegi patelni.

Na środek wsypałam mieszankę przypraw, ustawiłam ruszt ( wykorzystałam wkładkę do klusek na parzę) ułożyłam mięso, szczelnie przykryłam i wędziłam na małym ogniu około 45-50 minut.


Po tym czasie jeżeli lubicie mięso dobrze wypieczone, włóżcie je do gorącego piekarnika na minut 25 minut
Polecam i smacznego życzę:)


2 komentarze:

  1. mięsko wygląda na super kruche i wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie jest Joasiu :) talerze wyczyścili tak, że wyglądały jak umyte:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)