17 września 2013

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Uwielbiam placki! dobrze że lubi je jeszcze moje najmłodsze dziecię, bo chyba musiała bym z nich zrezygnować:) Dzisiaj powstały takie oto  placuszki wielowarzywne.
Ich skład można zmieniać w zależności od poru roku i dostępności warzyw.
Można je podawać z ciepłym np. pieczarkowym, ale z sosem czosnkowym są rewelacyjne.
Polecam!!


Składniki:

Placki:
1/2 czerwonej papryki
1/2 kolby kukurydzy lub 2 łyżki konserwowej
marchewka
1/2 cukinii
2 ogórki konserwowe
biała część małego pora
2 łyżki natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki majonezu
1/2 szklanka mleka
6-7 łyżek mąki
sól, pieprz
płaska łyżka suszonego czosnku
olej do smażenia

Sos

3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany

Cukinię i ogórki starłam na tarce do warzyw i dałam  na sito do ocieknięcia.
Marchewkę starłam na małych oczkach, paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę.
Ugotowaną  kukurydzę ( gotujemy 15 min w osolonej wodzie),  pora pokroiłam na pół talarki i drobno poszatkowałam zieloną pietruszkę.
Marchewkę, kukurydzę, paprykę, pora i zieloną pietruszkę połączyłam, lekko posoliłam i odstawiłam na 30 minut- warzywa lekko zmiękną
 2 jaj, mleka, mąki i majonezu łączymy i robimy ciasto- gęstsze niż na naleśniki.
Odciśniętą z soku cukinię i ogórki dodałam do reszty warzyw i połączyłam z ciastem.
Doprawiłam solą,pieprzem i suszonym czosnkiem.
Placuszki usmażyłam  na wolnym ogniu  na złoto

Sos
Majonez połączyłam z śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Smacznego!!



2 komentarze:

  1. ojejjj chyba się skuszę , wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :)Joasiu dzisiaj będzie następny przepis na placuszki, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)