16 grudnia 2018

Ciasto "Kawoszek "

Lubicie ciasta z kawą??
bo ja kawę mogę pić litrami a i jako dodatek do deserów bardzo lubię  w przeciwieństwie do mojego Ślubnego;D
Zdecydowanie bardziej wolę to ciasto niż piernik, choć w smaku nieco go przypomina - a to przez dodatek powideł z dodatkiem cynamonu i imbiru, u mnie znanych jako dla leniwych(klik)
jak i dodatku cynamonu i przyprawy do pierników do ciasta.
Na blogu są też inne ciasta z dodatkiem kawy-
-Kawuś -ciasto tortowe(klik)
-Cappuccino(klik) 
- Sernik Inka 

Polecamy nie tylko na święta:)

Składniki  na blachę 24x37 cm

Biszkopt- trzeba upiec dwa osobno, ale składniki podane na jeden blat

3 jajka M
6 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki kawy mielonej ( nie rozpuszczalnej)
0,5  łyżeczki cynamonu
0,5 łyzeczki przyprawy do pierników ( można ominąć)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
200g masła
150 g orzechów włoskich ( zmielonych)
150 ml mleka
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżki syropu o smaku karmelu ( można ominąć lub zamienić na alkohol)

Dodatkowo
1,5  szklanki  mocnej zaparzonej kawy
słoik powideł

Polewa czekoladowa
1/2 kostki masła (palmy)
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Zaczynam od przygotowania biszkoptów.
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukru.
Następnie dodaję po jednym żółtku- ubijam przez kolejną minutę, aż wszystko ładnie się połączy.
Wyłączam robot i wsypuję mieszaninę  mąki i przypraw- mieszam już szpatułką.
Masę wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto piekę przez 18-20 minut.
Upieczone wyciągam i po około 15 minutach zdejmuję papier do pieczenia- studzę.

Masa.
Mleko zagotowuję, dodaję cukier i orzechy- mieszam aż powstanie gęsta papka- studzę.
Masło miksuję na puch, dodaję  po łyżce papki orzechowej i dokładnie miksuję.
Na koniec dodaję syrop  (alkohol)


Blaszkę wykładam czystym papierem do pieczenia, wkładam jeden blat- mocno nawadniam kawą.
Smaruję powidłami i na górę wykładam masę orzechową.
Drugi blat ponczuję najpierw z jednej strony, można też go posmarować powidłami, ale będzie  go juz i tak trudno  położyć na masie. Ciasto układamy na masie właśnie tą naponczowaną stroną, dopiero po ułożeniu ciasta ponczujemy drugą stronę.
Masa jest dość zwarta i ciasto lubi się rozwarstwiać, niestety.
Na górę przygotowuję polewę

Rozpuszczam masło i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto i odstawiam na noc do lodówki.

Smacznego:)


14 komentarzy:

  1. Kocham wszystko co jest z kawą. Ciasto pięknie udekorowane ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawosze z pewnością będą bardzo zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i kawę i desery z kawą. Takie cisto zjadłabym w oka mgnieniu, bo kusi, bo pysznie wygląda i pewnie pachnie kawusią.
    Serdecznie Cię Reniu pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też należymy do osób, które za kawą nie przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie tortowe ciasteczka są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne ciasto na zbliżające sie świeta

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię kawy, dlatego ciasta z kawą chyba też nie...;) chociaż zapach kawy lubię. I na zdjęciu fajne ciacho pooglądać to też :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny ten "Kawoszek", wygląda na lekki i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam smak kawy w słodkościach. Super ciacho kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z kawą nigdy nie odmówię - jak wszystkiego innego z kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne ciasto Reniu:) wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)