Lubicie ciasta z kawą??
bo ja kawę mogę pić litrami a i jako dodatek do deserów bardzo lubię w przeciwieństwie do mojego Ślubnego;D
Zdecydowanie bardziej wolę to ciasto niż piernik, choć w smaku nieco go przypomina - a to przez dodatek powideł z dodatkiem cynamonu i imbiru, u mnie znanych jako dla leniwych(klik)
jak i dodatku cynamonu i przyprawy do pierników do ciasta.
Na blogu są też inne ciasta z dodatkiem kawy-
-Kawuś -ciasto tortowe(klik)
-Cappuccino(klik)
- Sernik Inka
Polecamy nie tylko na święta:)
Składniki na blachę 24x37 cm
Biszkopt- trzeba upiec dwa osobno, ale składniki podane na jeden blat
3 jajka M
6 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki kawy mielonej ( nie rozpuszczalnej)
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyzeczki przyprawy do pierników ( można ominąć)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
200g masła
150 g orzechów włoskich ( zmielonych)
150 ml mleka
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżki syropu o smaku karmelu ( można ominąć lub zamienić na alkohol)
Dodatkowo
1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
słoik powideł
Polewa czekoladowa
1/2 kostki masła (palmy)
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Zaczynam od przygotowania biszkoptów.
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukru.
Następnie dodaję po jednym żółtku- ubijam przez kolejną minutę, aż wszystko ładnie się połączy.
Wyłączam robot i wsypuję mieszaninę mąki i przypraw- mieszam już szpatułką.
Masę wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto piekę przez 18-20 minut.
Upieczone wyciągam i po około 15 minutach zdejmuję papier do pieczenia- studzę.
Masa.
Mleko zagotowuję, dodaję cukier i orzechy- mieszam aż powstanie gęsta papka- studzę.
Masło miksuję na puch, dodaję po łyżce papki orzechowej i dokładnie miksuję.
Na koniec dodaję syrop (alkohol)
Blaszkę wykładam czystym papierem do pieczenia, wkładam jeden blat- mocno nawadniam kawą.
Smaruję powidłami i na górę wykładam masę orzechową.
Drugi blat ponczuję najpierw z jednej strony, można też go posmarować powidłami, ale będzie go juz i tak trudno położyć na masie. Ciasto układamy na masie właśnie tą naponczowaną stroną, dopiero po ułożeniu ciasta ponczujemy drugą stronę.
Masa jest dość zwarta i ciasto lubi się rozwarstwiać, niestety.
Na górę przygotowuję polewę
Rozpuszczam masło i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto i odstawiam na noc do lodówki.
Smacznego:)
Pychotka ☺
OdpowiedzUsuńna święta idealne :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co jest z kawą. Ciasto pięknie udekorowane ❤
OdpowiedzUsuńKawosze z pewnością będą bardzo zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kawę i desery z kawą. Takie cisto zjadłabym w oka mgnieniu, bo kusi, bo pysznie wygląda i pewnie pachnie kawusią.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię Reniu pozdrawiam :)
My też należymy do osób, które za kawą nie przepadają :)
OdpowiedzUsuńTakie tortowe ciasteczka są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńświetne ciasto na zbliżające sie świeta
OdpowiedzUsuńnie lubię kawy, dlatego ciasta z kawą chyba też nie...;) chociaż zapach kawy lubię. I na zdjęciu fajne ciacho pooglądać to też :)
OdpowiedzUsuńFajny ten "Kawoszek", wygląda na lekki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak kawy w słodkościach. Super ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńCiasta z kawą nigdy nie odmówię - jak wszystkiego innego z kawą :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto Reniu:) wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuń