mogę je jeść na okrągło i jeszcze mi się nie znudziły.
Nie wymagają dużo pracy a możemy je jeść juz na drugi dzień.
Jeżeli nie macie pomysłu na śledzia to polecam ten przepis, tym bardziej, że możemy je włożyć do lodówki i zjeść po świętach, a wiadomo, ze zawsze przygotowujemy za dużo jedzenia- przynajmniej ja:D
Na blogu znajdziecie jeszcze :
sałatkę śledziową z ananasem
sałatkę z śledzi i rydzów
matiasy w musztardzie i curry
śledzie po kaszubsku bez rodzynek
śledzie z chrzanem
Składniki
6 płatów śledzia solonego
3 większe cebule.
1 1/2 łyżki gorczycy
1płaska łyżka cukru
1 łyżka octu.
olej- ilość taka, by całość była przykryta
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Śledzie moczę w wodzie przez 2 godziny.
Cebule kroję w piórka, zasypuje cukrem i skrapiam octem i odstawiam na minimum 10 minut.
Wymoczone filety kroję na 3-4 części w zależności jak duże są płaty.
W słoiku przekładam warstwami cebule i śledzia, przesypuję gorczycą w ziarenkach i pieprzem.
Układam tak by cebula była na dole i na górze.
Całość zalewam olejem i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Szybko i prosto, prawda?
Smacznego:)
Reniu, to ulubione śledzie mojego Taty. Pyszne, ja też je lubię :)
OdpowiedzUsuńReniu, życzę Tobie Wesołych Świąt w gronie rodziny :)
Krysiu dziękuje serdecznik i również życzę spokojnych acz radosnych Świąt :)
UsuńMój tato zawsze takie robi, są pyszne :-) życzę ci kochana i całej twojej rodzince cudownych, wspaniałych i radosnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko bo to klasyczny przepis a takie często są najlepsze:0
UsuńDziękuje za życzenia i również życzę radosnych świat
Najbardziej chyba popularne i jedne z najsmaczniejszych śledzi :)
OdpowiedzUsuńZa śledziki podziękujemy :P Ale wiele osób na pewno zaciera na nie ręce :P
OdpowiedzUsuńSpokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)
OdpowiedzUsuńOj moja mama je uwielbia i zajada co roku :)
OdpowiedzUsuń