28 września 2013

Przecier z duszonej cukinii

Drugi, ale inny w smaku i wykonaniu przecier z cukinii- idealny na zupę czy na sos do makaronu


Składniki:

1,5 kg cukinii
5 ząbków czosnku
3 g świeżego tymianku
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Smażymy na oleju, tak długo, aż cukinia lekko się przyrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i podlewamy wodą- dusimy do miękkości.
Wszystko razem miksujemy, przekładamy do wyparzonych słoików, oczyszczamy ranty słojów i zamykamy.
Pasteryzujemy 20 minut.
Ja nie obieram cukinii- lubię ten kolor :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda podobnie jak zupa ogórkowa. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie :) tylko u mnie przecier ogórkowy jest rzadszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, ale jak zapakować zupę w słoik podobnie by wyglądała. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mimo pasteryzacji wszystkie 4 sloiki, ktore zrobilam, po prostu sie zepsuly w ciagu miesiaca i zalaly szafke z przetworami. Sloiki byly umyte, wyparzone i dobrze zakrecone. Cos takiego jeszcze mi sie niegdy nie zdazylo. Szkoda mojej kochanej cukinii! Nastepnym razem wszystko wrzuce w woreczkach do zamrazalnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro , bardzo mi przykro ale nie wiem gdzie być może zrobiłaś błąd -to że wykipiały z słoika może świadczyć tylko o złym zakręceniu i przecier się po prostu ukisił:(
      Moje słoiki wykorzystywałam jeszcze wczesną wiosną i żaden, ale to żaden się nie zepsuł
      Ja robię przetwory tylko ze swoich, świeżych warzyw nie faszerowane nawozami, bo wiem że przenawożone się psują.

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)