Składniki:
1,5 kg cukinii
5 ząbków czosnku
3 g świeżego tymianku
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Smażymy na oleju, tak długo, aż cukinia lekko się przyrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i podlewamy wodą- dusimy do miękkości.
Wszystko razem miksujemy, przekładamy do wyparzonych słoików, oczyszczamy ranty słojów i zamykamy.
Pasteryzujemy 20 minut.
Ja nie obieram cukinii- lubię ten kolor :)
Wygląda podobnie jak zupa ogórkowa. :P
OdpowiedzUsuńFaktycznie :) tylko u mnie przecier ogórkowy jest rzadszy :)
OdpowiedzUsuńTak, ale jak zapakować zupę w słoik podobnie by wyglądała. :P
OdpowiedzUsuń:)dobre pytanie !
OdpowiedzUsuńNiestety mimo pasteryzacji wszystkie 4 sloiki, ktore zrobilam, po prostu sie zepsuly w ciagu miesiaca i zalaly szafke z przetworami. Sloiki byly umyte, wyparzone i dobrze zakrecone. Cos takiego jeszcze mi sie niegdy nie zdazylo. Szkoda mojej kochanej cukinii! Nastepnym razem wszystko wrzuce w woreczkach do zamrazalnika.
OdpowiedzUsuńAleksandro , bardzo mi przykro ale nie wiem gdzie być może zrobiłaś błąd -to że wykipiały z słoika może świadczyć tylko o złym zakręceniu i przecier się po prostu ukisił:(
UsuńMoje słoiki wykorzystywałam jeszcze wczesną wiosną i żaden, ale to żaden się nie zepsuł
Ja robię przetwory tylko ze swoich, świeżych warzyw nie faszerowane nawozami, bo wiem że przenawożone się psują.