Ulubione grzyby mojego M- można je wykorzystać jako zakąskę, położyć na kanapki czy dodać do sałatki.
Składniki:
700g młodych rydzów
20 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
gorczyca
cebula średniej wielkości- po 2 krążki do słoika
Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
Grzyby dokładnie trzykrotnie płuczę. Odcedzam i wkładam do wrzątku.
Gotuje 10 minut, dodaje cebulę i od zagotowania gotuję jeszcze 5 minut ( można osobno obgotować 5 minut, ale nie daję surowej)
Składniki zalewy zagotowuje i lekko studzę.
Ugotowane grzyby rozkładam do 5 słoików o pojemności 330ml , dodaje przyprawy- 1 ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu, kawałek liścia laurowego i po 1/3 łyżeczki gorczycy na słoik.
Wlewam zalewę, zakręcam słoje i pasteryzuje 20 minut od zagotowania.
Ja uwielbiam rydze na maśle :)
OdpowiedzUsuńRenia co Ty zrobisz tymi zapasami? :)
OdpowiedzUsuńElu zobaczysz , abo przeczytasz w zimie :)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńw opisie Rydze marynowane piszesz m.innymi "i po 1/3 łyżeczki na słoik." - ale czego?.
Liczę, że przeczytasz i odpiszesz i zdążę skorzystać jeszcze z Twojego przepisu - pozdrawiam Piotrek
Mój mail: gorpik@gorlice.net.pl
Poprawione- chodziło o gorczycę:) dzięki za info:)
UsuńA cebula, która jest w sloikach? Kiedy ją oddajesz?
OdpowiedzUsuńCebulę można dodać do gotowania grzybów na 5 minut przed końcem gotowania- odcedzić i razem porozkładać w słoikach:)
UsuńDzieki bardzo:)
Usuń