jak w tytule dzisiaj bedzie kawał mięsa.
Pyszna, pachnąca i świeża wędlinka do pieczywa- 100% mięsa, no prawie, bo jeszcze przyprawy, ale bez sztucznych barwników, konserwantów i innych ulepszaczy czy środków powiększających objętość.
Mięsko delikatnie doprawione, bo nie lubię potraw w którym jakaś przyprawa krzyczy- one są tylko do tego, żeby podkręcić smak, ale ich ilość możecie sobie zmieniać według uznania.
Do tej roladki użyłam udźca indyczego i przydatne jest męskie ramie, bo niestety trzeba go rozbić, a to do lekkich prac nie należy:D
Od pewnego czasu piekę znowu swoje pieczywo i powiem wam, że kromka swojego chlebka+ plasterek rolady z indyka ( w męskim wydaniu powiedzmy razy 3:) potrafi nasycić na długo,
Polecam, mimo że jest trochę pracy, ale efekt finalny jest tego wart.
Składniki:
1,5 kg udźca z indyka
600 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie gulaszowe)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki żelatyny
2 duże ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka papryki suszonej słodkiej
łyżeczka granulowanego czosnku
Marynata
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki oleju.
Ważne!!
Skóry z udźca nie ściągam- będzie chronić mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.
Usuwam kość, a resztę rozbijam ( raczej mój M) z jednej strony, delikatnie ale dość mocno, żeby powstał nam prostokątny płat mięsa.
Wszystkie składniki marynaty mieszam i nacieram udziec- przykrywam folią i odstawiam na kilka godzin.
Mięso mielone mieszam z posiekaną natką i łyżką żelatyny, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.
Mięso doprawiam solą i pieprzem troszkę mocniej niż zazwyczaj,po pieczeniu smak nam złagodnieje.
Rozbity udziec posypuję równomiernie drugą łyżką żelatyny- obie warstwy sie połączą i rolada nie powinna się rozpadać podczas krojenia- tutaj też ma duże znaczenie zwiniecie mięsa
Dość mocno zwijam w rulon, boki lekko podwijam pod spód rolady i obwiązuje sznurkiem bawełnianym.
Górę posypuje łyżeczką papryki i czosnku, lekko wcieram.
Roladę wkładam do rękawa foliowego, wlewam 1/3 szklanki wody i związuje końcówkę - przez dodaniem wody przekładamy roladę do formy w której będzie się piec
Roladę piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę i 10 minut, w połowie sprawdzam czy mięso sie nie przypala - jeżeli tak to obracam, można wlać trochę wody do brytfanki/ formy lekko nam ją ostudzi
Pod koniec można rozciąć rękaw i dopiec na rumiano, ale nie za długo, żeby mięso sie nie wysuszyło.
Upieczone mięso studzę i zupełnie zimne wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
Smacznego:)
Uwielbiam takie rolady. Wyglądają bardzo ładnie i smakują wybornie. Rolada z indyka jest nie tylko smaczna ale i ma zdrowe mięsko. Jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu masz racje indyk jest bardzo zdrowy i przy tym wyjątkowo smakuje:)
UsuńMniam , uwielbiam. Czasami robię ale rzadko:) Zjeść chętnie:)
OdpowiedzUsuńKaziu ja też robię rolady rzadko, częściej piekę kawałek mięsa i też znika:D
UsuńDomowa wedlinka:) ahh...aż u mnie w domu zapachniało!
OdpowiedzUsuńoj pachniało bardzo:D
UsuńPysznie :-) na kanapeczki w sam raz :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńIdealna alternatywa dla sztucznych sklepowych wędlin. Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte :) Tyle wolnego czasu a ja teraz pełna zapału na gotowanie. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTe sklepowe nie wytrzymały konkurencji- u mnie juz jest tylko domowa wędlinka :)
UsuńRolada idealna do kanapek. Pycha :)
OdpowiedzUsuńnie tylko, ale z pieczywkiem smakuje bardzo dobrze :)
UsuńTakie mięska to ja Reniu bardzo lubię, jak nie przepadam specjalnie za mięsiwem to to się do mnie uśmiecha i woła...zjedz mnie :) Buziole
OdpowiedzUsuńu mnie musi być coś od mięsa do kanapki :D
UsuńWygląda wspaniale, pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńO mniam i jeszcze do tego ten ogórek kiszony :) marzy nam się taka kanapka :D
OdpowiedzUsuńtak z ogóreczkiem i sałatką smakował wybornie:)
UsuńOdkąd nastraszyli, że wędliny powodują raka, szukam swoich sposobów na mięsko do chleba. Ten również chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńnas nie muszą straszyć, nie smakują nam już te wędliny ze sklepu :)
Usuńoo.. pokażę przepis mamie- może się skusimy i uczynimy w weekend- takie domowe szynki to jednak szynki :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze bez dwóch zdań:D
Usuńmam nadzieję że będzie smakować:)