czyli coś na deser i poprawę nastroju :)
Deser prosty, bo potrzeba raptem 4 składniki, mało słodki i lekki.
Robi się go też dość szybko, a że chyba wszyscy wiemy o dobroczynnym działaniu orzechów dlatego polecam i wcinam swoją porcje:)
Składniki:
1/2 litra śmietany kremówki + 1/2 szklanki
150 g orzechów włoskich
3 łyżeczki ( z małą górką ) żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę wkładam na 1/2 godziny do zamrażalki
Żelatynę przesypuję do małego garnuszka, zalewam zimną wodą- tylko tyle,żeby ją przykryło i odstawiam do napęcznienia.
Orzechy prażę lekko na suchej patelni i mielę, zalewam 1/2 szklanki śmietany i zagotowuje.
Papkę studzę
Żelatynę podgrzewam aż nam sie rozpuści, ale nie zagotowuję.
Od razu zaczynam ubijać śmietanę i pod koniec dodaje cukier puder.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaje 2 łyżki ubitej śmietany delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Teraz delikatnie łączę orzechy z śmietaną i nie przerywając mieszania wlewam żelatynę.
Gdy masa zaczyna nam sie ścinać przekładam do pucharków i wkładam do lodówki na minimum godzinę.
Dekorujecie według uznania- u mnie sypka czekolada i biszkopciki i
życzę smacznego :D
Pyszny deser :) Taki jesienny :)
OdpowiedzUsuńJaka pyszność!
OdpowiedzUsuńTo musi być rewelacja!
OdpowiedzUsuńTaki deser na jesienne dni to strzał w 10! Reniu, jest smacznie i koniecznie do powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńKochana świetny, naprawdę super pomysł na pyszne małe co nieco :-)
OdpowiedzUsuńDeser palce lizać a jego prostota w wykonaniu zachęca do spróbowania :D
OdpowiedzUsuńorzechy- strzał w dziesiątkę! :)
OdpowiedzUsuńIstne orzechowe szaleństwo , a Justyna by się moja cieszyła :) Buziolee
OdpowiedzUsuńpoczęsrujesz?! no weż.. orzechy, omnomn <3
OdpowiedzUsuńPysznie ,świetny deser.
OdpowiedzUsuńAle pyszne pucharki :)))
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :>
OdpowiedzUsuńcudny deser :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser:) Kaloryczny, ale co tam:);)
OdpowiedzUsuń