Strony

8 listopada 2015

Prosty deser orzechowy

czyli coś na deser i poprawę nastroju :)
Deser prosty, bo potrzeba raptem 4 składniki, mało słodki i lekki.
Robi się go też dość szybko, a że chyba wszyscy wiemy o dobroczynnym działaniu orzechów dlatego polecam i wcinam swoją porcje:)

Składniki:

1/2 litra śmietany kremówki + 1/2 szklanki
150 g orzechów włoskich
3 łyżeczki ( z małą górką ) żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę wkładam na 1/2 godziny do zamrażalki
Żelatynę przesypuję do małego garnuszka, zalewam zimną wodą- tylko tyle,żeby ją przykryło i odstawiam do napęcznienia.
Orzechy  prażę lekko na suchej patelni i mielę, zalewam 1/2 szklanki śmietany i zagotowuje.
Papkę studzę

Żelatynę podgrzewam aż nam sie rozpuści, ale nie zagotowuję.
Od razu zaczynam ubijać śmietanę i pod koniec dodaje cukier puder.


Do lekko przestudzonej żelatyny dodaje 2 łyżki ubitej śmietany delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Teraz delikatnie łączę orzechy z śmietaną i nie przerywając mieszania wlewam żelatynę.
Gdy masa zaczyna nam sie ścinać przekładam do pucharków i wkładam do lodówki na  minimum godzinę.
Dekorujecie według uznania- u mnie sypka czekolada i biszkopciki i

 życzę smacznego :D

14 komentarzy:

  1. Taki deser na jesienne dni to strzał w 10! Reniu, jest smacznie i koniecznie do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana świetny, naprawdę super pomysł na pyszne małe co nieco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser palce lizać a jego prostota w wykonaniu zachęca do spróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechy- strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Istne orzechowe szaleństwo , a Justyna by się moja cieszyła :) Buziolee

    OdpowiedzUsuń
  6. poczęsrujesz?! no weż.. orzechy, omnomn <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny deser:) Kaloryczny, ale co tam:);)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)