11 lutego 2015

Pączki sezamowe

Pamiętacie ciasto "Ali baba" ?
tam po raz pierwszy wykorzystałam sezam prażony do ciasta i bardzo wszystkim smakował, dlatego teraz postawiłam na pączki sezamowe i powiem wam jedno są pyszne!
Ciasto wyszło mało słodkie, dlatego nadziałam część pączusi nutellą i polałam czekoladą ( mniam, mniam:)
a drugą część dżemem wiśniowym i posypałam cukrem pudrem- obie wersje są przepyszne, a mamy dwa rodzaje pączków.

Polecam też inne pączki które znajdziecie klikając w nazwy:
pączki z dynią
pączusie serowe
pączki walentynkowe  - klasyczne o nieklasycznym wyglądzie
pączki hiszpańskie   - zwane też hiszpańskimi

A teraz zapraszam na



Składniki na 24 średnie pączki

100g sezamu
400  +50 g mąki*
3 żółtka + 1 jajko
szklanka mleka
5 łyżek cukru ( około 85 g)
3 łyżki wódki/ spirytusu
50 g masła
50g świeżych drożdży

Dodatkowo:
nutella i/ lub dżem wiśniowy
1,5 litra oleju do smażenia
czekolada gorzka lub cukier puder do posypania



*Odsypuję od razu 50 gram mąki- dodanie zależy od jakości mąki, ja tym razem dodałam niecałe 20 g dodatkowo, resztą posypywałam ciasto przed wałkowaniem/ rozciąganiem- resztę mąki podgrzewam np na przykrywając patelnie na której studzi sie nam sezam.
Mąka ma być ciepła, ale nie gorąca.



Sezam prażę na suchej patelni, studzę i miksuje na sypko.
Mleko  lekko podgrzewam.
Drożdże rozdrabniam, posypuje cukrem i rozcieram, a gdy zrobią sie już płynne dodaje łyżkę mąki
( odejmuje z całości), dokładnie ucieram, żeby nie było grudek i dolewam mleko.
Ucieram do połączenia sie składników.
Przykrywam folią spożywczą i czystą ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut.


Masło rozpuszczam i studzę.


Do mąki dodaję wszystkie składniki i wyrabiam około 10 minut- tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się błyszczące.





Przykrywam folią i ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Na stolnicę wysypuje trochę mąki i wykładam ciasto i wałkuje lub rozciągam,
wykrawam porcję szklanką, rozciągam boki i nakładam nutelle/dżem.



Bardzo dokładnie zlepiam boki.
Gdy mam już  przygotowane wszystkie, przykrywam je jeszcze na kolejne 20-30 minut.
Olej rozgrzewam.
Olej jest odpowiedni gdy po wrzuceniu kawałka surowego ciasta ono od razu wypłynie do góry w otoczeniu bąbelków:)
Smażę na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu.
Pączki smażę  obracając dwukrotnie.
Usmażone przekładam do odsączenia na serwetki papierowe lub ręczniki kuchenne.
Na koniec posypuję cukrem lub polewam rozpuszczoną czekoladą.


37 komentarzy:

  1. Smakowite z wyglądu te pączusie.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie pączki z chęcią byśmy spróbowały :D Byleby nie z marmoladą różaną :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubie konfiturę różana , ale tym razem dodałam dżem wiśniowy:)

      Usuń
  3. O jejku! Cudowne! Uwielbiam sezam, paczki z ich dodatkiem muszą mieć cudowny smak! Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)pączki mają lekką sezamową nutę :)

      Usuń
  4. Renia to przecież chałwiki a nie pączki, jadłam kiedyś podobna, ale chyba gospodyni żałowała sezamu bo nie był w ogóle wyczuwalny. Buziole miłego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu te tę nie są mocno sezamowe, za mało sezamu na tą ilość mąki.
      Może następnym razem zrobię pączki tylko z sezamu?

      Usuń
  5. Pyszne pączusie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smacznie.Ciekawy pomysł z wykorzystaniem sezamu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pączki z sezamem? takie to baardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Renatko fajne pączusie :-) smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pączkowy zawrót głowy. Świetny przepis na pyszne pączusie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Krysiu:) a pączki teraz królują:)

      Usuń
  10. Pączki wyglądają niesamowicie.... już się nie mogę doczekać jutrzejszego dnia!! :-)
    Super pomysł z tym sezamem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiały bosko smakować i pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe, na tyle że będę musiała spróbować wypieków z sezamem! Z chęcią wymienię się Reniu z Tobą na pączki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezam jak dla mnie okazał sie świetnym dodatkiem- wypieki są jakby mniej słodkie:)

      Usuń
  13. Na blogach dzisiaj wysypało się tyle różnych pączków, że można dostać zawrotu głowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki czas i zapotrzebowanie:D
      ale zawsze możemy znaleźć coś nowego:)

      Usuń
  14. Pączki sezamowe? Takich jeszcze nie jadłyśmy :) Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio bardzo gustuję w sezamowych kombinacjach:)

      Usuń
  15. O takich pączkach nie słyszałam wcześniej, ale pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiem twierdzić,że dodatek sezamy do ciasta to mój wymysł, nie wiem, nie sprawdzałam i głowy nie dam:)

      Usuń
  16. Bardzo smakowicie wyglądają! Szkoda że nie można sobie wziąć jednego przez ekran :)
    Pozdrawiam i zapraszam na walentynkowe nakrycie stołu: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Reniu :) rzadko zaglądam bo z kłaczków to mi tylko uszy wystają:) ... ale widze że prężnie działasz ... pączki sezamowe to ciekawe rozwiązanie ... chociaż przyznam się szczerze że nigdy własnoręcznie pączków nie robiłam ... pozdrawiam serdecznie ... i do następnego MIŁEGO :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypasione te pączki! Chętnie bym zjadła, bo uwielbiam sezam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie fajne pączusie, a dynią miałam robić ale zrezygnowałam. Porywam jednego, i do tego sezam mniam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszędzie tradycyjne pączki, a tutaj taka miła i smakowita odmiana. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)