6 stycznia 2015

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką

Nasz rodzinny, zmieniany, dosmaczany do naszych smaków.

Jest przy nim dużo pracy, dlatego robię go niezmiernie rzadko, ale jak już jest to znika bardzo szybko.

Rozkładam też pracę na dwa dni- pierwszego przygotowuję ciasto kruche i mak, na drugi robię resztę:) 

Seromakowiec nie należy do ciast lekkich, ser musi być dobry, najlepiej tłusty i zmielony dwa razy.

Do maku i sera możecie dodać swoje ulubione bakalie,  ale ja poprzestaję tylko na rodzynkach i orzechach.

Żeby ułatwić sobie pracę można wyłożyć od razu całą masę makową a na górę masę serową.

Smaku to nie zmieni, ale ja lubię  w każdym kęsie czuć inne smaki.

Ciacho polecam i podaje przepis:)


Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g masła lub palmy
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

Masa makowa:
400g mielonego suchego maku
700ml mleka
2 jajka- osobno żółtka i białka*
1 szklanka cukru
4 łyżki kaszy manny
garść rodzynek i orzechów włoskich.

Masa serowa :
1 kg dobrego tłustego sera
1 szklanka cukru
125 g masła
1 budyń waniliowy
6 jaj- osobno żółtka i białka*

Masa kokosowa:
500ml śmietany kremówki
100g drobnych wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
3 białka*
Ciasto:
Robię jak kruche - szybko zagniatam wszystkie składniki, przekładam do woreczka i wkładam do zamrażarki na godzinę.
Po tym czasie ścieram ciasto na dużych oczkach i rozkładam na blaszce lekko ubijając.
Ciasto podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.
Następnie wyciągam i studzę.


Masa makowa:
Mak mielę, w specjalnej maszynce do suchego maku, ale wiem że można kupić gotowy, lub pierwsze zalać mlekiem i dopiero potem mielić.
Tutaj już każdy dopasowuje sposób do siebie:)
Zmielony mak zalewam gorącym mlekiem, dodaje cukier,  rodzynki i cały czas mieszając gotuje 5-7 minut, aż masa zgęstnieje i studzę.
Do zimnego maku dodaje żółtka, orzechy, kaszę mannę ew, olejek migdałowy i inne bakalie.
Na końcu pianę z białek* i delikatnie, ale dokładnie mieszam.

Masa serowa:
Ser mielę dwukrotnie.
Miękkie masło ucieram z żółtkami i cukrem, dodaje budyń i ser.
Na końcu dodaje pianę z ubitych białek*

Masa kokosowa:
Śmietanę ubijam na sztywno, delikatnie dodaje cukier, wiórki kokosowe i budyń waniliowy.
Na końcu białka* ubite ze szczyptą soli.


Na ciasto kruche wykładam na przemian ser i mak- wychodzą dwa pięterka.
Na górę wykładam masę kokosową i ciasto piecze się przez 70- 80 minut w temperaturze 175 st.
do suchego patyczka:)

* narobiłam gwiazdeczek w przepisie , ale tylko dlatego, żeby pomóc:D
Ja przygotowuję wszystkie masy do momentu dodania białek.
Potem osobno ubijam wszystkie białka i dodaje kolejno do mas i od razy wykładam na ciasto.
Mam pewność że białka  nie opadną, a masy będą puszyste.
Ciasto jest bardzo wysokie i prawie równe z blacha, ale mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby "uciekło"
więcej już raczej nie urośnie:)

Smacznego:)

45 komentarzy:

  1. Sernik i makowiec - idealne połączenie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Wygląda cudownie. Idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciasto wygląda zjawiskowo !! Zapisuje i musze go kiedyś przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i koniecznie się pochwal:D
      sernik ten do najłatwiejszych nie należy, ale do najsmaczniejszych w/g mnie już tak:)

      Usuń
  4. Też robiłyśmy seromakowiec, ale z kokosem go nie łączyłyśmy :) Jesteśmy ciekawe tego połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie spróbujcie, ser z kokosem świetnie się komponuje:)

      Usuń
  5. Pyszny Renatko :-) na święta też robiłam seromakowiec po raz pierwszy :-) poproszę kawałeczek bo wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. ja też, niestety zniknął w otchłani łasuchów:D

      Usuń
  7. Ale pysznie wygląda Twój seromakowiec. I taki ładny wzorek zrobiłaś. Po moim niestety ślad nie ma. Tak więc (jeśli pozwolisz), chętnie odkroję sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu jasne że pozwolę, ja już też muszę sie obejść smakiem:D

      Usuń
  8. pierwszy raz widzę wersję z kokosem!
    :-)
    ze mnie zaden amator serników, sprzedam przepis Naszej Babci to może kiedy zrobi swojemu ulubionemu zięciowi ;-P

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię połączenie sera z makiem. Reniu ale narobiłaś mi biednej smaku. :)) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bidulka, to co następnym razem kawałek wyślę, co?
      buziaki i udanego tygodnia:)

      Usuń
  10. Lubię ciężkie serniki,a z makiem to miałabym 2 delicje razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tam lubię każdy sernik,
      ale ten jest taki 3w1 :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. ja też, tylko czasami mnie ta robota przeraża:)

      Usuń
  12. Sernikomakowiec jadłam, ale nigdy z kokosem :) To musiało być wspaniałe połączenie, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miałam w planach upiec to ciasto, ale nie wyrobiłam się, pysznie u Ciebie się prezentuję, przyznam, że dodatek kokosu widzę pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na początku też był bez kokosu, ale taki jest zdecydowanie lepszy:)

      Usuń
  14. super pomysł z tą kokosową pianką!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo fajny sposób na wykładanie maku i sera:) chętnie zjadłabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał, wygląda bardzo okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny i smaczny :) Takie przepisy lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię dwa w jednym, ser i mak to moje ulubione świąteczne specjały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też Madziu i może dlatego piekę go tak rzadko :D

      Usuń
  19. mmm sernik i makowiec w jednym, bardzo dobre połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojj ale mi narobiłaś smaka.. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mielenie maku mnie przeraża, ale może spróbuję z gotową masą.

    OdpowiedzUsuń
  22. ser i mak to idealna para a do tego kokos mmm... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam to połączenie, pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. mmmniam! ciasto jak marzenie! <3

    nie chciałabyś przypadkiem zgłosić się do konkursu na moim blogu?
    Tematem jest czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z chęcią wezmę udział :)
      dziękuję za zaproszenie i pozdrawiam:)

      Usuń
  25. mam pytanie jaka jest wielkosc blachy na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam :)
      blacha 21cm x 37 cm
      udanego wypieku życzę i Wesołych Świąt

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)