13 grudnia 2015

Sernik wiedeński z ziemniakami

To jeden z naszych najulubieńszych:)
Pyszny, wilgotny i kremowy takie właśnie jest to ciacho- trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)

Jak wiecie sernik wiedeński piecze sie bez spodu- to sam ser z dodatkami.
U mnie dodaje sie jeszcze do niego ziemniaki- próbowaliście?
jeżeli nie to polecam :D
Można też polać go polewą, ale my wolimy taki- smak ser jest wyrazistszy

Przepis stary- ja mam go ponad 30 lat, a wiem że był pieczony już w rodzinie wcześniej.
To kolejny przepis tzw rodowy, a to tylko dla tego że Marzenka postanowiła mi ofiarować kupon na fotoksiążkę, a że chcę tam właśnie takie przepisy to staram sie je uwiecznić na zdjeciach :)
Kilka juz mam na blogu, ale zdjęcia są nie takie jakbym widziała je teraz :D
Marzenko jeszcze raz dziękuje :)



Składniki:
blaszka 38x22cm
1 kg sera twarogowego
500g ziemniaków
250 g masła
10 jaj
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego ( może być mąka ziemniaczana)
100 g rodzynek ( można mniej )
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ziemniaki gotuje i zostawiam do ostygnięcia i odparowania.
Oddzielam białka od żółtek.
Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam do napęcznienia na około pół godziny, potem odcedzam i zostawiam na sitku do przesuszenia.
Ser mielę razem z ziemniakami dwa razy.
Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodaję cukier i żółtka.
Do utartej masy dodaje po łyżce zmielonego sera razem z ziemniakami



Rodzynki mieszam z budyniem i dodaje do masy serowej razem z proszkiem do pieczenia- dokładnie ucieram.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładam do masy serowej i dokładnie ale delikatnie i mieszam już ręcznie szpatułką



Ciasto przekładam  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję górę.
Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez   60-65 minut- sprawdzam patyczkiem, jeżeli jest suchy a ciasto się do niego nie klei jest już gotowy.
Jeżeli góra za bardzo się przypieka to można ciasto przykryć folią
 I jeszcze jedno ten sernik opada- zawsze, a to przez brak mąki, można by dodać więcej budyniu, ale  tego nie polecam wtedy traci na swojej konsystencji.



37 komentarzy:

  1. Super z ziemniakami to ja jeszcze sernika nie jadłam. Musi być smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co ale z ziemniakami sernika jeszcze nie jadłyśmy :) Uwielbiamy takie bez spodu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez spodu zupełnie inaczej smakuje, prawda?

      Usuń
    2. My po prostu kochamy ser miłością bezgraniczną <3

      Usuń
  3. Cudnie wygląda i nie wątpię w jego cudowny smak, ale mam uraz do sernika z ziemniakami. W moim domy w ramach oszczędności dodawało się ich bardzo dużo, aż czasem zatracał się prawdziwy smak sernika. Ja wiem, że takie czasy, że ciężko ale tak strasznie tego smaku nie lubiłam. Staram się przełamać, ale jakoś nie mogę. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest zawsze gdy z czym się przesadzi :D
      u mnie nikt ziemniaka nie wyczul, więc jest ok :)
      spokojnej nocki.

      Usuń
  4. Jadłam kiedyś podobny i był pyszny :-) bardzo miękki i aromatyczny w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie niedawno wspominałyśmy z siostrą taki sernik. Mama zawsze dodawała ziemniaki a sernik był niezwykle wilgotny, puszysty i smaczny. Ziemniaków się nie wyczuwa, bo giną w masie twarogowej.
    Atutem jest to, ze nie ma spodu:) Super i tyle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten też jest wilgotny i pyszny :D
      pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  6. nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest serowy z nutą wanilii, kremowy i wilgotny- po prostu pyszny :D

      Usuń
  7. o takim cudaku jeszcze nie słyszałam:) bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam wypróbować przepis, bo sernik jest pyszny :)

      Usuń
  8. Wow, jeszcze nie jadłem sernika z ziemniakami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniki z ziemniakami są pyszne, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwieeelbiam serniki! <3 ten wygląda cudownie..
    mmm.. ależ bym zjadła! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzisiaj ja też chętnie bym go zjadał, ale niestety- śladu juz po nim nie ma:D

      Usuń
  11. mimo, że nie jestem amatorem serników to wiedeński zawsze "dziabnę" ;-D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie próbowałam jeszcze takiego,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym spróbowała takiego sernika z ziemniakami, nigdy nie jadłam. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu sernik jest pyszny- wilgotny i mocno serowy :)

      Usuń
  14. Ten sernik jest wspaniały :) Ale.... często w przepisach na różnych blogach jest powtarzany ten sam błąd ; Nie ma podane wielkości blaszki :( podejrzewam, że ten jest pieczony na średniej wielkości lub na dużej ... Myślę, że nie wszyscy wiedzą, zwłaszcza początkujący , jaką formę użyć. Pozdrawiam (y) Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam i będę pamiętać o dopisaniu wymiarów, ale u mnie standardowo jest to typowa blaszka 38x 22cm - jeżeli jest inaczej to zawsze to zaznaczam:)
      dziękuje serdecznie i również życzę Wesołych Świąt:)

      Usuń
  15. Pyszny sernik bardzo puszysty i delikatny. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam czy może być ser z wiaderka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, dobry sernik musi być z dobrego twarogu

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)