To jeden z naszych najulubieńszych:)
Pyszny, wilgotny i kremowy takie właśnie jest to ciacho- trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)
Jak wiecie sernik wiedeński piecze sie bez spodu- to sam ser z dodatkami.
U mnie dodaje sie jeszcze do niego ziemniaki- próbowaliście?
jeżeli nie to polecam :D
Można też polać go polewą, ale my wolimy taki- smak ser jest wyrazistszy
Przepis stary- ja mam go ponad 30 lat, a wiem że był pieczony już w rodzinie wcześniej.
To kolejny przepis tzw rodowy, a to tylko dla tego że Marzenka postanowiła mi ofiarować kupon na fotoksiążkę, a że chcę tam właśnie takie przepisy to staram sie je uwiecznić na zdjeciach :)
Kilka juz mam na blogu, ale zdjęcia są nie takie jakbym widziała je teraz :D
Marzenko jeszcze raz dziękuje :)
Składniki:
blaszka 38x22cm
1 kg sera twarogowego
500g ziemniaków
250 g masła
10 jaj
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego ( może być mąka ziemniaczana)
100 g rodzynek ( można mniej )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ziemniaki gotuje i zostawiam do ostygnięcia i odparowania.
Oddzielam białka od żółtek.
Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam do napęcznienia na około pół godziny, potem odcedzam i zostawiam na sitku do przesuszenia.
Ser mielę razem z ziemniakami dwa razy.
Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodaję cukier i żółtka.
Do utartej masy dodaje po łyżce zmielonego sera razem z ziemniakami
Rodzynki mieszam z budyniem i dodaje do masy serowej razem z proszkiem do pieczenia- dokładnie ucieram.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładam do masy serowej i dokładnie ale delikatnie i mieszam już ręcznie szpatułką
Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję górę.
Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60-65 minut- sprawdzam patyczkiem, jeżeli jest suchy a ciasto się do niego nie klei jest już gotowy.
Jeżeli góra za bardzo się przypieka to można ciasto przykryć folią
I jeszcze jedno ten sernik opada- zawsze, a to przez brak mąki, można by
dodać więcej budyniu, ale tego nie polecam wtedy traci na swojej
konsystencji.
Super z ziemniakami to ja jeszcze sernika nie jadłam. Musi być smaczny.
OdpowiedzUsuńjest pyszny :)
UsuńCo jak co ale z ziemniakami sernika jeszcze nie jadłyśmy :) Uwielbiamy takie bez spodu :D
OdpowiedzUsuńbez spodu zupełnie inaczej smakuje, prawda?
UsuńMy po prostu kochamy ser miłością bezgraniczną <3
UsuńAle cudo <3 !!
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńCudnie wygląda i nie wątpię w jego cudowny smak, ale mam uraz do sernika z ziemniakami. W moim domy w ramach oszczędności dodawało się ich bardzo dużo, aż czasem zatracał się prawdziwy smak sernika. Ja wiem, że takie czasy, że ciężko ale tak strasznie tego smaku nie lubiłam. Staram się przełamać, ale jakoś nie mogę. Buziole
OdpowiedzUsuńTak jest zawsze gdy z czym się przesadzi :D
Usuńu mnie nikt ziemniaka nie wyczul, więc jest ok :)
spokojnej nocki.
Jadłam kiedyś podobny i był pyszny :-) bardzo miękki i aromatyczny w smaku :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest :D
UsuńWłaśnie niedawno wspominałyśmy z siostrą taki sernik. Mama zawsze dodawała ziemniaki a sernik był niezwykle wilgotny, puszysty i smaczny. Ziemniaków się nie wyczuwa, bo giną w masie twarogowej.
OdpowiedzUsuńAtutem jest to, ze nie ma spodu:) Super i tyle:)
ten też jest wilgotny i pyszny :D
Usuńpozdrawiam cieplutko
nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńjest serowy z nutą wanilii, kremowy i wilgotny- po prostu pyszny :D
Usuńo takim cudaku jeszcze nie słyszałam:) bardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńto polecam wypróbować przepis, bo sernik jest pyszny :)
UsuńWow, jeszcze nie jadłem sernika z ziemniakami :D
OdpowiedzUsuńto koniecznie nadrób zaległości:D
UsuńKlasyk nad klasykami! Pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńja twierdzę, ze klasyki są najlepsze:D
UsuńSerniki z ziemniakami są pyszne, chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam i proszę bardzo:D
Usuńuwieeelbiam serniki! <3 ten wygląda cudownie..
OdpowiedzUsuńmmm.. ależ bym zjadła! <3
dzisiaj ja też chętnie bym go zjadał, ale niestety- śladu juz po nim nie ma:D
Usuńmimo, że nie jestem amatorem serników to wiedeński zawsze "dziabnę" ;-D
OdpowiedzUsuńno wiesz, jak można nie lubić serników? :D
UsuńNie próbowałam jeszcze takiego,mniam.
OdpowiedzUsuńto polecam :)
UsuńChętnie bym spróbowała takiego sernika z ziemniakami, nigdy nie jadłam. Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMadziu sernik jest pyszny- wilgotny i mocno serowy :)
UsuńTen sernik jest wspaniały :) Ale.... często w przepisach na różnych blogach jest powtarzany ten sam błąd ; Nie ma podane wielkości blaszki :( podejrzewam, że ten jest pieczony na średniej wielkości lub na dużej ... Myślę, że nie wszyscy wiedzą, zwłaszcza początkujący , jaką formę użyć. Pozdrawiam (y) Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam i będę pamiętać o dopisaniu wymiarów, ale u mnie standardowo jest to typowa blaszka 38x 22cm - jeżeli jest inaczej to zawsze to zaznaczam:)
Usuńdziękuje serdecznie i również życzę Wesołych Świąt:)
Pyszny sernik bardzo puszysty i delikatny. Palce lizać.
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę, ze smakowało:)
UsuńWitam czy może być ser z wiaderka.
OdpowiedzUsuńraczej nie, dobry sernik musi być z dobrego twarogu
Usuń