Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, z prostymi składnikami, a smakuje obłędnie.
Malo słodkie i wilgotne, z wyraźna nutą śliwek.
Śliwki przynajmniej w/g nas są najlepszymi owocami dodawanymi do ciast, ale można też dodać kwaskowate jabłka lub twardawe gruszki.
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
250 g palmy
1 szklanka cukru
2 jajka + 3 żółtka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki aszy manny
Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Dodatkowo
śliwki - przekrojone na połowę i wypestkowane
Ciasto:
Przesiewam mąkę, dodaje szczyptę soli i palmę - siekam tak długo,aż powstanie kruszonka.
Tworzę z niej kupeczkę albo wulkanik:) i do środka daje całe jajka i żółtka.
Na początku pomagam sobie nożem, potem już ręcznie wyrabiam szybko ciasto i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części- mniej więcej w proporcj 60-40
Większą wylepiam dno blaszki (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia)
na górę układam połówki śliwek i przykrywam je budyniem
Budyń:
Część mleka zagotowuje z cukrem, w reszcie rozrabiam budyń.
Mieszaninę wlewam do gorącego mleka i ciągle mieszając zagotowuje.Na górę ścieram pozostałe ciasto.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na około50 minut.
Wyciągam i jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.
Kroimy całkowicie wystudzone.
Smacznego!!
oooooooooooooooooooo!
OdpowiedzUsuńczas na śliwki :) niezależnie od ilości owoców oprócz malin i truskawek śliwka jest maoim faworytem :)
pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
aga :D
moim też:) również pozdrawiam cieplutko:)
UsuńAż ślinka cienkie na sam widok!! Uwielbiam takie słoadkości. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńdzięki:) moi domownicy tez lubią i znikają w zastraszającym tempie
UsuńMust have na stole mojej babci, sama muszę się kiedyś zabrać za jego pieczenie
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu:)
UsuńUwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
my też:)
UsuńReniu, ale uraczyłaś rodzinę pysznym ciastem. Właśnie jest niedziela i musi być ciasto. Pyszności :) Pozdrawiam Cię (jeszcze) słonecznie :)
OdpowiedzUsuńoj, musi być Krysiu, bo inaczej to "żebranie" o coś słodkiego wykańcza mnie i mój portfel:)
Usuńśliwki i kruche ciasto = połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
Usuńuwielbiam ciasta z owocami pozdrawiam życząc miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńDziękuje Agatko i Tobie również życzę miłego tygodnia:)
Usuńłeee a u mnie już nie ma nic, goście w.... :))) Bardzo lubię ciasta z budyniem, a Twoje jest cudowne mmmm :) buziole
OdpowiedzUsuńEluś u mnie już też pustka:)
UsuńBardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńAguś jest bardzo smaczny:)
UsuńOoo... Z budyniem! Musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) nam bardzo smakował:)
UsuńJa właśnie dodaje jabłka ale śliwki też brzmią zachęcająco!
OdpowiedzUsuńZe śliwkami jest bardziej wyrazisty w smaku, ale z jabłkami też nam smakuje:)
Usuńskorzystam z tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńCieszę sie Agnieszko:) mam nadzieję ,ze będzie smakował:)
UsuńCiekawie to brzmi :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa kawałeczek chętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńja się skusiłam na niejeden kawałeczek:)
UsuńTakie ciasta je się bez słów ,mmmm.
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńCiasta ze śliwkami smakują wybornie, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńto tak jak my:)
UsuńMmm, ze śliwkami i budyniem musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńtak smakowało i znikało w strasznym tempie:)
Usuńmmm... śliwki i ciasto to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńto jesteśmy tego samego zdania:)
UsuńUwielbiam budyń we wszystkich ciachach, do tego śliweczki, pyszne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu:)
Usuńkruche z budyniem to ideał! pyszna musi być wersja śliwkowa
OdpowiedzUsuńmnie taka najbardziej samkuje:)
Usuńjuż od jakiegoś czasu choruję na ciasto ze śliwkami, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne:)
Usuń