Ale przepis trochę pozmieniała, a nadzienie to juz w ogóle nie ma nic wspólnego z oryginałem:)
Jemy na ciepło, ale i pakuję małej zamiast kanapki na zimno i też jej bardzo smakuje.
Farsz zmieniam w zależności od tego co mam w lodówce, lub na co mamy ochotę.
Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania na patelni i ciasto na drugi dzień jest wciąż miękkie i wilgotne.
Dla nas idealne, wy oceńcie sami, ale na pewno warto wypróbować przepis, tym bardziej, że można przemycić nielubiane przez dzieci warzywa :) Dodatkowo podałam sos czosnkowy
Składniki na około 10-12 sztuk
600g mąki
25 g drożdży świeżych
340 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
4 jajka
1/2 brokuła
125 g żółtego sera
100g boczku - niekoniecznie
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
suszony czosnek
Farsz:
Jajka gotuje na twardo- studzę, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.
Ser ścieram tak samo jak jajka.
Brokuła wkładam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 8 minut, następnie studzę i dzielę na małe różyczki.
Boczek kroję w paseczki i podsmażam do wytopienia sie tłuszczu
Kukurydzę odsączam bardzo dokładnie z zalewy.
Wszystkie składniki łączę, dodaje majonez, doprawiam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem do smaku.
Bardzo dokładnie mieszam.
Można dodać szczypiorek lub zieloną cebulkę:)
Ciasto:
Wodę lekko podgrzewam i dodaję rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki- dokładnie mieszam do rozpuszczenia się drożdży i mąki.
Odstawiam na 15 minut.
Do przesianej mąki dodaje zaczyn drożdżowy, olej i sól, wyrabiam tak długo, aż ciasto jest lśniące i odchodzi od ręki.
Dzielę na 10 ale można też 12 części, kanapeczki będą mniejsze.
Każdy kawałek wyrabiam chwilę w ręce i formuję w kuleczkę, którą następnie wałkuję na grubość około 0,5 cm, od razu nadając kształt prostokąta.
Nakładam farsz, lekko zwilżam wodą i bardzo dokładnie zlepiam boki.
Gotowe gozleme smażę na suchej, ceramiczne j( można na teflonowej) patelni, na bardzo małym ogniu, po kilka minut z każdej strony nie tylko góra dół, ale boki też.
Odkładam na chwilkę i podaję z sosem czosnkowym.
Gozleme bardzo długo trzyma temperaturę i bardzo łatwo się poparzyć.
Polecam i smacznego:)
Ojej, już mi to smakuje:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę kupić drożdże i wiem , gdzie przepis.
Dzięki Reniu:)
Kaziu nie ma za co i mam nadzieję, że będzie smakowało:)
UsuńPyszny obiad:)chętnie bym takie zrobiła:)
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie:)
UsuńReniu, pyszne śniadanie pakujesz swojej córci. Ja też chętnie zjadłabym taki nadziewany placuszek. Wygląda smakowicie :) Pozdrawiam Cię trochę deszczowo (niestety) :) ale serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Krysiu:) u nas przed chwilą wyszło słoneczko:) miłego weekendu:)
Usuńno brzmi przepysznie!!! muszę to koniecznie wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńoczywiście farsz wedłóg upodobań :) dziękuję i pozdrawiam aga :D
oczywiście, każdy pakuje co mu pasuje:)
UsuńWygląda to fantastycznie! Bardzo ciekawy farsz, pyszności do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
smakuje też dobrze:)
Usuńmusi być smaczne , ale niestety drożdże mnie nie lubia ;/
OdpowiedzUsuńtzn- uczulenie? bo jeżeli nie wychodzą to proponuję wypróbować, bo to banalnie proste ciasto:) jeden warunek drożdże muszą być świeże:)
UsuńAle pyszności :) Chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńpolecam, bo to na prawde fajne kanapeczki:)
UsuńDobra mama tym się chlubi.... Miłego wieczoru Reniuś buziole
OdpowiedzUsuńże swe dzieci czasem lubi? hehehe:) buziaki
UsuńPyszna propozycja :) Dla mnie to nowość
OdpowiedzUsuńfajnie, że mogłam was zaskoczyć:)
UsuńAle fajne danie :-) wygląda pysznie, nie jadłam jeszcze takiej buły :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDzięki i koniecznie wypróbuj:)
UsuńŚwietnie nadaje się obiadek! Wygląda na pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Reniu jest pyszne- przynajmniej nam bardzo smakuje, a jako farsz można zmieniać w/g swoich smaków:)
UsuńNie znam tego dania, ale chętnie to zmienię. Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń__________/ / / / / / / / / / / /
OdpowiedzUsuń_________/ / / / / / / / / / / /
_______/ / / / / / / / / / / /
_____/ / / / / / / / / / / /
____________█
______▄▄███████▄
___▄▄████████████▄
__▄████████████████▄
_▄███████████████████
_____________█▌
______________█
___█|████____█
_████/███___█
_███░█████__█
_|█░▄▄░▄▄_░█ █_░
|█░◒░░◒░░█___-░░
|██░░●░░░/██_ ░░
_██░▀▀░/██| ___░░
__███░/██ _______)░░)
__███_░░░░▒▒▓▓▓▓ ░░/
___███░░░▒▓▓▓▓▓▓░/
__/▒/▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓
|▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓/
__▒/▒▓▓▓▓▓/
___▒▒▓▓▓▓▓| /
______▒▒▒▒▒▒▒
_____█████████
____ █████████
___ ██████████___████
___ ██████████___███
__ ██████_████____▒▒
__ █████____███___██
__ ████_______█████
___ ███_________ ████
___ ███ Dzień jest szary
___ ███ i ponury.
___ ███ Zamiast słońca
____▒▒▒ Smutne chmury.
__█████ Mimo wszystko życzę
————- udanego dzioneczka:)
MIŁEGO WEEKENDU.
dla mnie bardzo edukacyjny wpis, jak ja lubię poznawać nawy potraw o jakich nie miałam pojęcia:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam , ale czegoś nowego się dowiedziałam. Fajny farsz z jajek, smakowałoby mi bo lubię wszelkie placki
OdpowiedzUsuń