Strony

14 września 2014

Kruche z śliwkami i budyniem

Próbowaliście już? jeżeli nie to polecam i to bardzo:)
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, z prostymi składnikami, a smakuje obłędnie.
Malo słodkie i wilgotne, z wyraźna nutą śliwek.
Śliwki przynajmniej w/g nas są najlepszymi owocami dodawanymi do ciast, ale można też dodać kwaskowate jabłka lub twardawe gruszki.


Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
250 g palmy
1 szklanka cukru
2 jajka + 3 żółtka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki aszy manny
Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Dodatkowo
śliwki  - przekrojone na połowę i wypestkowane


Ciasto:
Przesiewam mąkę, dodaje szczyptę soli i palmę - siekam tak długo,aż powstanie kruszonka.
Tworzę z niej kupeczkę albo  wulkanik:) i do środka  daje całe jajka i żółtka.
Na początku pomagam sobie nożem, potem już ręcznie  wyrabiam szybko ciasto i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części-  mniej więcej w proporcj  60-40


Większą wylepiam dno blaszki (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia)
na górę układam połówki śliwek i przykrywam je budyniem
Budyń:
Część mleka zagotowuje z cukrem, w reszcie rozrabiam budyń.
Mieszaninę wlewam do gorącego mleka i ciągle mieszając zagotowuje.Na górę ścieram pozostałe ciasto.


Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i  na około50 minut.
Wyciągam i jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.
Kroimy całkowicie wystudzone.
Smacznego!!



42 komentarze:

  1. oooooooooooooooooooo!
    czas na śliwki :) niezależnie od ilości owoców oprócz malin i truskawek śliwka jest maoim faworytem :)
    pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
    aga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cienkie na sam widok!! Uwielbiam takie słoadkości. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) moi domownicy tez lubią i znikają w zastraszającym tempie

      Usuń
  3. Must have na stole mojej babci, sama muszę się kiedyś zabrać za jego pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu:)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie ciasta! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu, ale uraczyłaś rodzinę pysznym ciastem. Właśnie jest niedziela i musi być ciasto. Pyszności :) Pozdrawiam Cię (jeszcze) słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, musi być Krysiu, bo inaczej to "żebranie" o coś słodkiego wykańcza mnie i mój portfel:)

      Usuń
  6. śliwki i kruche ciasto = połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ciasta z owocami pozdrawiam życząc miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Agatko i Tobie również życzę miłego tygodnia:)

      Usuń
  8. łeee a u mnie już nie ma nic, goście w.... :))) Bardzo lubię ciasta z budyniem, a Twoje jest cudowne mmmm :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo... Z budyniem! Musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja właśnie dodaje jabłka ale śliwki też brzmią zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śliwkami jest bardziej wyrazisty w smaku, ale z jabłkami też nam smakuje:)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Cieszę sie Agnieszko:) mam nadzieję ,ze będzie smakował:)

      Usuń
  12. Na kawałeczek chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciasta je się bez słów ,mmmm.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta ze śliwkami smakują wybornie, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, ze śliwkami i budyniem musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm... śliwki i ciasto to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam budyń we wszystkich ciachach, do tego śliweczki, pyszne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. kruche z budyniem to ideał! pyszna musi być wersja śliwkowa

    OdpowiedzUsuń
  19. już od jakiegoś czasu choruję na ciasto ze śliwkami, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)