9 lipca 2014

Grillowane kąski kurczaka w cukinii i boczku

Sezon na grilla i cukinię mamy w pełni, dlatego dzisiaj proponuję kąski kurczaka w cukinii i w boczku, ale ten drugi nie jest konieczny:)
Kurczaka marynowałam kilka godzin w przyprawach i oleju o smaku cebulki, ale można użyć zwykłego.



Składniki
1 podwójny filet z kurczaka ( około 500g)
cukinia- tyle plasterków, na ile dzielimy mięso
 boczek - tyle plastrów ile kawałków mięsa
Marynata:
4-5 łyżek oleju cebulkowego
1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
dodatkowo
wykałaczki


Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączę.
Kurczaka myje, osuszamy ręcznikami kuchennymi i kroję na kawałki- wkładam do marynaty i dokładnie mieszam.
Mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki - najlepiej na noc.
Cukinię myję i kroję na dość cienkie paski, każdy pasek lekko solę i odstawiam na minimum dwie godziny do lodówki- cukinia zmięknie i łatwo będzie ją zwijać.
Po tym czasie lekko ją osuszam ręcznikiem papierowym.
Na desce układam po kolei boczek, na nim cukinię, kawałek mięsa i zwijam w rulon, na końcu spinam wykałaczkami.

Roladki grilluje ( w zależności od wielkości mięsa) przez około 30- 40 minut.
Zawsze sprawdzam jeden kawałek- mięsko ma być różowe i wilgotne

Możemy zrobić roladki bez boczku- są również bardzo smaczne, trzeba tylko uważać , żeby cukinia sie za bardzo nie przypaliła:)

 Wyjmuje wykałaczki i smacznego!!

34 komentarze:

  1. Pysznie ,myślę ,że to danie zadowoli wszystkich mięsożerców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na grilla, właśnie czegoś takiego szukałam !Niezbyt drogie,wykonanie też niezbyt skomplikowane, a jak atrakcyjnie wygląda! Dzięki za przepis, Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) nam bardzo smakują takie mieszane smaki:)

      Usuń
  3. Danie wygląda obłędnie!!! Z miłą chęcią bym złapała jednego kąska :) Pozdrawiam serdecznie Reniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja też:) zjedli wszystko i jeszcze palce oblizali;)

      Usuń
  4. A co tam niech sobie grzmi, niech pada....Renia ma to w....ona sobie smakołyki grilluje. :)) Buziole moja droga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co u nas tylko mała ulewa była:) Eluś my grillujemy nawet zimą:)

      Usuń
  5. Pewnie, najlepiej na noc oglądać takie zdjęcia i czytać o jedzeniu ;) Zgłodniałam, ale na własne życzenie. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm... ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglądają te kąski, smaku mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką kolację dziś widzę u siebie na stole na balkonie:) i wino;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, to chyba wiem, co za cudeńka przygotuję na sobotniego grilla. Oczywiście o ile pogoda będzie łaskawa.

    OdpowiedzUsuń
  10. No nie ale wyżerka. Super pomysł i chętnie bym pożarła kilka kawałków chociaż uważam , że muszę uważać( hihihi) bo mnie to już nawet powietrze tuczy:) a boczuś to już chyba tylko pomarzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja też skończyłam na dwóch i to wcale nie dlatego,że nie mogę, tylko moje dziecię robi za moją dietę MZ - miała mało i musiałam się podzielić:)

      Usuń
  11. ooo.. zjadłabym, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mateńko !- jak one smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowite kąski!! Lubię takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie pyszne kąski, na taki grill to ślinka leci. Fajne roladki takie powstały, cukinię uwielbiam z grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Madziu, z grilla zupełnie inaczej smakuje:)

      Usuń
  15. Zaśliniłam się :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  16. taki półmisek postawić na letnim przyjeciu w ogrodzie.... rozmarzyłam sie:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)