Kurczaka marynowałam kilka godzin w przyprawach i oleju o smaku cebulki, ale można użyć zwykłego.
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka ( około 500g)
cukinia- tyle plasterków, na ile dzielimy mięso
boczek - tyle plastrów ile kawałków mięsa
Marynata:
4-5 łyżek oleju cebulkowego
1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
dodatkowo
wykałaczki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączę.
Kurczaka myje, osuszamy ręcznikami kuchennymi i kroję na kawałki- wkładam do marynaty i dokładnie mieszam.
Mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki - najlepiej na noc.
Cukinię myję i kroję na dość cienkie paski, każdy pasek lekko solę i odstawiam na minimum dwie godziny do lodówki- cukinia zmięknie i łatwo będzie ją zwijać.
Po tym czasie lekko ją osuszam ręcznikiem papierowym.
Na desce układam po kolei boczek, na nim cukinię, kawałek mięsa i zwijam w rulon, na końcu spinam wykałaczkami.
Roladki grilluje ( w zależności od wielkości mięsa) przez około 30- 40 minut.
Zawsze sprawdzam jeden kawałek- mięsko ma być różowe i wilgotne
Możemy zrobić roladki bez boczku- są również bardzo smaczne, trzeba tylko uważać , żeby cukinia sie za bardzo nie przypaliła:)
Wyjmuje wykałaczki i smacznego!!
Pysznie ,myślę ,że to danie zadowoli wszystkich mięsożerców.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak:)
UsuńSuper pomysł na grilla, właśnie czegoś takiego szukałam !Niezbyt drogie,wykonanie też niezbyt skomplikowane, a jak atrakcyjnie wygląda! Dzięki za przepis, Alicja.
OdpowiedzUsuńDzięki:) nam bardzo smakują takie mieszane smaki:)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńDanie wygląda obłędnie!!! Z miłą chęcią bym złapała jednego kąska :) Pozdrawiam serdecznie Reniu:)
OdpowiedzUsuńBeatko ja też:) zjedli wszystko i jeszcze palce oblizali;)
UsuńA co tam niech sobie grzmi, niech pada....Renia ma to w....ona sobie smakołyki grilluje. :)) Buziole moja droga
OdpowiedzUsuńA co u nas tylko mała ulewa była:) Eluś my grillujemy nawet zimą:)
UsuńPewnie, najlepiej na noc oglądać takie zdjęcia i czytać o jedzeniu ;) Zgłodniałam, ale na własne życzenie. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńteż tak mam i jestem zła sama na siebie:)
UsuńPyszota )
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmmmm... ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)
OdpowiedzUsuńnie, nic się nie zdublowała:)
UsuńSmakowicie wyglądają te kąski, smaku mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń:) nic tylko trzeba przygotować:)
UsuńTaką kolację dziś widzę u siebie na stole na balkonie:) i wino;)
OdpowiedzUsuńtak, to brzmi dobrze:)
UsuńO, to chyba wiem, co za cudeńka przygotuję na sobotniego grilla. Oczywiście o ile pogoda będzie łaskawa.
OdpowiedzUsuńfajnie, daj znać jak wyszło:)
UsuńPomyslowe:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńNo nie ale wyżerka. Super pomysł i chętnie bym pożarła kilka kawałków chociaż uważam , że muszę uważać( hihihi) bo mnie to już nawet powietrze tuczy:) a boczuś to już chyba tylko pomarzyć
OdpowiedzUsuńKaziu ja też skończyłam na dwóch i to wcale nie dlatego,że nie mogę, tylko moje dziecię robi za moją dietę MZ - miała mało i musiałam się podzielić:)
UsuńAle pyszności <3
OdpowiedzUsuńooo.. zjadłabym, wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMateńko !- jak one smakowicie wyglądają !
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite kąski!! Lubię takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńJakie pyszne kąski, na taki grill to ślinka leci. Fajne roladki takie powstały, cukinię uwielbiam z grilla :-)
OdpowiedzUsuńJa też Madziu, z grilla zupełnie inaczej smakuje:)
UsuńZaśliniłam się :D :D :D
OdpowiedzUsuńtaki półmisek postawić na letnim przyjeciu w ogrodzie.... rozmarzyłam sie:)
OdpowiedzUsuń