12 czerwca 2014

Nietradycyjne gołąbki

po kilku dniach lekkich obiadów, trzeba było przygotować coś treściwszego i przy okazji posprzątać lodówkę z nadmiaru kiełbasy wiejskiej, którą zostawił u mnie brat:)
Dodatkowo mogłam przygotować jeszcze moje ulubione gołąbki z młodej kapusty- mają inny smak niż w późniejszym czasie:)
Gołąbki  są  właśnie z kiełbasą i są o wiele lepsze od tradycyjnych, przynajmniej według mojej rodzinki.
Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym




Zapraszam na obiadek:)

Składniki
na 9 gołąbków

9  liści  kapusty
2-3 liście do wyścielenia garnka
1 szklanka ryżu
300g dobrej wiejskiej kiełbasy
1 średnia cebula
1 jajko ( jeżeli lubicie bardziej ścisły farsz to 2 jaja)
sól i pieprz do smaku

Sos pieczarkowy:

300g pieczarek
50g masła
1 cebula
2 kopiate łyżki mąki
1 duży ( 100g) serek topiony
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 gałązka lubczyku

Dodatkowo:
2 liście laurowe
4 ziarenka smaku
1 łyżkę vegety lub rosołek

Kapustę obgotowuję we wrzątku ( około 1,5- 2 litry wody), ale tylko 5-10 minut, nie wylewam wody, będzie potrzebna do duszenia i przygotowania sosu
Odcedzam i schładzam - potem usuwam gruby nerw.


Ryż gotuje w większej ilości wody przez 10 minut- odcedzam.
Cebulę kroję w kostkę, tak samo kiełbasę ( ściągam jelito) i razem przesmażam na 2 łyżkach oleju.
Do kiełbasy dodaję ryż i pozostawiam do wchłonięcia tłuszczyku i smaku, a następnie do  wystudzenia.


Do zimnego farszu dodaję jajko i dość mocno przyprawiam, a całość dobrze wyrabiam.
Na liściach kapusty rozkładam farsz i zwijam gołąbki-



pierwsze boki, potem zwijam w rulon, a nadmiar kapusty odcinam, ale nie wyrzucam.
Na dnie szerokiego garnka układam kapustę- liście i odcięte części- zalewam wywarem, dodaję liście laurowe, vegetę i ziele angielskie kapusty i na małym ogniu gotuję 25 minut ( kapusta jest al dente, jeżeli wolicie miękką to gotujecie ją 10 minut dłużej)


Mimo, że gołąbki z młodej kapusty nie gotują się długo, to  mogą się przypalić, a tego nie lubię:)
Przygotowuję sos.

Pieczarki kroję w/g uznania, ja wolę  większe kawałki, ale można je też zetrzeć na tarce
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pieczarki i razem smażymy do odparowania wody.
Serek topiony rozpuszczam przy użyciu blendera w szklance wywaru z gołąbków.
Masło rozpuszczamy, dodaję mąkę i przygotowuję zasmażkę.
Zalewam wodą z gołąbków, serek i cały czas mieszając zagotowuje, dodaje pieczarki i razem gotuje przez 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie.
Na koniec dodaje lubczyk i posypuje zieloną pietruszką.
Gołąbki można przełożyć do sosu i dusić wszystko razem:)



22 komentarze:

  1. Gołąbki to moje ulubione danie, więc jak zapraszasz, to się stawiam :) Wprawdzie takich z kiełbasą jeszcze nie jadłam, ale wyglądają smakowicie i na pewno smakują wybornie.
    Pozdrawiam. Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu spróbuj, może posmakują- my wolimy takie:) choć nie powiem tradycyjne też robię:)

      Usuń
  2. Zawsze są smaczne i pyszne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu, co kraj to obyczaj.... W ten sposób poznajemy nowe smaki. Nie robiłam gołąbków z kiełbasą, czas poznać taki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki pierwsza klasa, ale u mnie nie przejdą te pieczarki. Oj jak moi panowie się ich boją. :D buziole Reniuś :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś nie wiedzą co tracą:) moja mała nie che grzybów, ale pieczarki wcina aż sie uszy trzęsą:)

      Usuń
  5. Fajny pomysł na dodanie kiełbasy do gołąbków :) takich nie znałyśmy wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) a to taki mój sposób na posprzątanie lodówki:)można bigos albo gołąbki:)

      Usuń
  6. mogę liczyc na zaproszenie ?

    OdpowiedzUsuń
  7. I dla mnie taki farsz do gołąbków jest nowością, ale chętnie bym spróbowała całego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gołąbki z kiełbasą? A to niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
  9. takich to ja jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wyszły równiutkie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie! Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich gołąbków z sosem pieczarkowym jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kiełbasa jeszcze takich nie jadłam. ale porywam jednego bo ja lubię takie połączenia inne. Pysznie z sosikiem wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej z młodej kapusty gołąbki... rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)