Przepis jest szybki a sama kapusta lżejsza od tej tradycyjnej i co najważniejsze odgrzewana smakuje równie wybornie
Świetnie smakuję z kotletem mielonym, schabowym czy zwykłą kiełbasą pieczoną lub z grilla.
Składniki:
1/2 główki kapusty ( jeżeli jest mała to cała)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/8 kostki miękkiego prawdziwego masła ( koniecznie!!)
2 płaskie łyżki mąki
1/2 cebuli dużej lub 1 mała
1/2 pęczku koperku świeżego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka octu jabłkowego
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, i bardzo drobno kroimy w piórka, a cebulę w kosteczkę- przekładamy do garnka.
Podlewamy wodą- ale nie za dużo, tak żeby było poniżej 1-2 cm kapusty, dodajemy przyprawy- sól i kminek
Chodzi o to, żeby nie odlewać wody, jeżeli wyjdzie za gęsta, to zawsze można dolać.
Całość gotujemy około 10 minut- jeżeli wolicie bardzo miękką to dłużej.
W między czasie robimy zakłótkę-
rozcieramy masło, dosypujemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników.
Masło z mąką dodajemy do kapusty, ponownie zagotowujemy.
Gotujemy razem około 1 minut- aż mąka straci swój surowy smak.
Doprawiamy pieprzem ziołowym, ew solą, dodajemy ocet, a na końcu posypujemy koperkiem, można też dodać zieloną cebulkę.
Polecam!!
Bardzo, bardzo lubię młodą kapustę. Robię podobnie. Dodaję na koniec odrobinę kwasku cytrynowego. I tak jak Ty dużo koperku :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, bo to chyba śląski sposób na kapustkę:)
UsuńUwielbiam młodą zasmażaną kapustę zwłaszcza z kotletem schabowym. To smak dzieciństwa - mama takie obiadki robiła. U mnie w domu nie koniecznie tak lubią. Pozdrawiam smakowicie.
OdpowiedzUsuńU mnie na szczęście wszyscy wcinają:)
UsuńSmak dzieciństwa-bardzo taką lubię i ziemniaczki z koperkiem i mięsko do tego:)
OdpowiedzUsuńO tak:)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńale się rozochociłam . Jutro zrobię
OdpowiedzUsuńTylko jutro znowu nie zrób jakiejś pychoty bo się utuczę:)))) buziaki
Kaziu kapucha nie tuczy:) a jutro robię ciacho, chyba?! nie wiem czy mi sie będzie chciało jeszcze dogrzewać piekarnikiem:)
UsuńTakiej wersji z zakłótką jeszcze nie jadłam. U mnie robi się kapustę młodą z jabłkiem. Bardzo ja lubię. Musiałabym do ciebie wpaść na twoją wersję. Pozdrawiam ciepło chociaż może nie aż tak ciepło ha ha bo upał na dworze
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie próbowałam z jabłkiem:(
UsuńUpał jeszcze tylko dwa dni, dlatego pozdrawiam cieplutko:)
Renia u mnie też kapustka :) osz urodzaj nam się zrobił :))) buziole
OdpowiedzUsuńtrzeba korzystać zanim jeszcze młoda:)
UsuńMmm, ale smakowicie wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Reniu :) uwielbiam kapuchę , wczoraj robiłam do karkówki , ja na samym maśle z cebulką podsmażam , oczywiście koperek kminek to standard :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Joasiu:)
UsuńWspaniałą kapustka, zawsze czekam na nią latem:)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszczenie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo taką lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę - z młodymi ziemniaczkami nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuńmogę taką cały czas - mniam !
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Robię prawie tak samo, tyle tylko że nie dodaję mąki ! :)
OdpowiedzUsuń