28 maja 2014

Racuszki z rabarbarem

Podobne racuszki jadałam u moich dziadków.
Dziadek robił je z jabłkami i takie bardzo lubię,ale z rabarbarem są lepsze.
Racuszki z rabarbarem są lekko kwaskowate, miękkie i puszyste:) można je podać zarówno na obiad jak i podwieczorek

Składniki:
100g rabarbaru
2 łyżki cukru
1 duży kubek kefiru- około 400g
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki
dodatkowo
cukier puder do oprószenia

Zaczynam od rabarbaru- myję go i kroję na 0,5cm plasterki.
Na patelnie wsypuje cukier, podlewam 2-3 łyżkami wody i mieszam do rozpuszczenia.
Na syrop wysypuje rabarbar i ciągle mieszając duszę go aż zmięknie- studzę
Rabarbar trzeba bardzo uważać -łatwo się przypala


Z reszty składników przygotowuję ciasto- gęstsze niż na naleśniki, dodaje zimny rabarbar i dokładnie mieszam.


Na gorącym oleju , ale na małym ogniu smażę małe okrągłe racuszki na złoty kolor.
Po usmażeniu osączam na serwetce i posypuję cukrem pudrem.

 Smacznego!!

27 komentarzy:

  1. Ja też takie racuszki robiłam z jabłkami. Ale z rabarbarem to naprawdę świetny, smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu spróbuj, mnie bardziej smakują z rabarbarem:)

      Usuń
  2. A u mnie były wczoraj. I mąż powiedział że to ananas taki z niego smakosz. :D Buziole Reniuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To i tak był lepszy od mojego:) mój nie miał bladego pojęcia z czym je:)

      Usuń
  3. Jadłabym :) uwielbiam placuszki z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem nie robiłam racuchów, a wyglądają tak pysznie! Muszę zrobić, póki rabarbar jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze robię z jabłkami, muszę spróbować z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja wpadam na takiego placuszka. Bez cukru poproszę. i Dużo rabarbaru :-) pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a proszę bardzo i zapraszam:)

      Usuń
    2. Reniu do ciebie to ja chętnie bym wpadła :-) pozdrawiam

      Usuń
  7. Nie jadłam z rabarbarem, muszę spróbować, bo uwielbiam tego typu placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowita propozycja :) takie placuszki muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszota, muszę takie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie podane :)
    Uwielbiam takie placuszki, ale z rabarbarem jeszcze ich nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale zgłodniałam... musiały być przepyszne! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm.... ostatnie racuchy jadłam chyba 10 lat temu;) bardzo ładne Ci wyszły. Dziękuję serdecznie za głos:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie spróbuję tej wersji, do tej pory takie racuszki robiłam tylko z jabłkami pora jużz to zmienić. Dzięki za podpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super! dodawałam różne rzeczy do racuchów, ale rabarbaru jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam z rabarbarem, czas to zmienic;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)