Dziadek robił je z jabłkami i takie bardzo lubię,ale z rabarbarem są lepsze.
Racuszki z rabarbarem są lekko kwaskowate, miękkie i puszyste:) można je podać zarówno na obiad jak i podwieczorek
Składniki:
100g rabarbaru
2 łyżki cukru
1 duży kubek kefiru- około 400g
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki
dodatkowo
cukier puder do oprószenia
Zaczynam od rabarbaru- myję go i kroję na 0,5cm plasterki.
Na patelnie wsypuje cukier, podlewam 2-3 łyżkami wody i mieszam do rozpuszczenia.
Na syrop wysypuje rabarbar i ciągle mieszając duszę go aż zmięknie- studzę
Rabarbar trzeba bardzo uważać -łatwo się przypala
Z reszty składników przygotowuję ciasto- gęstsze niż na naleśniki, dodaje zimny rabarbar i dokładnie mieszam.
Na gorącym oleju , ale na małym ogniu smażę małe okrągłe racuszki na złoty kolor.
Po usmażeniu osączam na serwetce i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!!
Ja też takie racuszki robiłam z jabłkami. Ale z rabarbarem to naprawdę świetny, smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńKrysiu spróbuj, mnie bardziej smakują z rabarbarem:)
UsuńA u mnie były wczoraj. I mąż powiedział że to ananas taki z niego smakosz. :D Buziole Reniuś
OdpowiedzUsuńTo i tak był lepszy od mojego:) mój nie miał bladego pojęcia z czym je:)
UsuńJadłabym :) uwielbiam placuszki z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem nie robiłam racuchów, a wyglądają tak pysznie! Muszę zrobić, póki rabarbar jest :)
OdpowiedzUsuńspróbuj Madziu bo warto:)
UsuńZawsze robię z jabłkami, muszę spróbować z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńTo ja wpadam na takiego placuszka. Bez cukru poproszę. i Dużo rabarbaru :-) pyszności
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo i zapraszam:)
UsuńReniu do ciebie to ja chętnie bym wpadła :-) pozdrawiam
UsuńNie jadłam z rabarbarem, muszę spróbować, bo uwielbiam tego typu placuszki :)
OdpowiedzUsuńmnie bardzo smakowały:) polecam:)
UsuńSkubnę jednego na deser:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się:)
UsuńBardzo smakowita propozycja :) takie placuszki muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPyszota, muszę takie zrobić :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, ale z rabarbarem jeszcze ich nie jadłam. Muszę spróbować :)
Wypróbujcie koniecznie:)
UsuńAle zgłodniałam... musiały być przepyszne! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńmmm.... ostatnie racuchy jadłam chyba 10 lat temu;) bardzo ładne Ci wyszły. Dziękuję serdecznie za głos:)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję tej wersji, do tej pory takie racuszki robiłam tylko z jabłkami pora jużz to zmienić. Dzięki za podpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńsuper! dodawałam różne rzeczy do racuchów, ale rabarbaru jeszcze nie
OdpowiedzUsuńporywam całośc !
OdpowiedzUsuńNie jadłam z rabarbarem, czas to zmienic;)
OdpowiedzUsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż