tak jak obiecała napiszę mój sposób na wykorzystanie wywaru, który został po przygotowaniu karczku gotowanego w maggi.
W wywarze mamy podstawowe przyprawy- zioło angielskie, liść laurowy i pieprz-można dodać świeże, ale nie trzeba, mamy też wywar z mięsa i szkoda wylewać coś co możemy wykorzystać podczas codziennego gotowania.
Przepis jest mój i dostosowany do naszych smaków, ale jeżeli zechcecie go wykorzystać to można zmieniać przyprawy w/g swojego :)
Potrzebne nam będą warzywa- kilka marchewek, pietruszka, 1/2 selera, kapusta włoska i cebula, por.
Razem oo 0,80 do 1 kg warzyw obranych
Wszystkie myję i rozdrabniam ( im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotują)
Wkładam do maggi i gotuję do miękkości- około 20 minut.
Całość studzę i miksuję na gładką masę.
Ja podzieliłam na mniejsze porcyjki i zamrażam.
To znaczy wkładam do zamrażalki, ale przy tym stężeniu soli nigdy nie zamarza na "kamień"
Dodaję w/g uznania 2-3 łyżki do zupy, lub po łyżce do sosu.
Zupy są ciemniejsze, ale z reguły już nie dodaję soli, a bardzo dobrze zastępują zwykłe kostki rosołowe
My często używamy Maggi do wszystkiego.Buziaki.
OdpowiedzUsuńJa też, ale zimą.
UsuńTeraz raczej dodaję lubczyk:)
Bardzo rzadko dodaję Maggi
OdpowiedzUsuńZamiast maggi można dodawać sosu sojowego, ale to już drożej wychodzi:)
UsuńMuszę powiedzieć że świetny pomysł i chętnie skorzystam - dziękuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przyprawa. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że mój pomysł Wam się spodobał:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna domowa przyprawa. I świetny pomysł na wykorzystanie wywaru od karczku
OdpowiedzUsuńdziękuję Madziu, wylać było szkoda, a i bez warzyw można wykorzystać:)
Usuń