A dlaczego?no cóż pierogi robimy zazwyczaj z mięsem i ewentualnie można do nich dołożyć sałatkę- w tych jest na odwrót, tzn farsz warzywny z kremowym sosem z kurczaka.
Sos jest to kolejny nasz rodzinny sposób na wykorzystanie resztek z rosołu- nie wygląda najlepiej,ale za to smakuje pysznie a można go wykorzystać do wielu dań.
Składniki:
Pierogi
270 g mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka
szczypta soli.
Farsz:
1 mała lub 1/2 dużej marchewki
150 g młodej kapusty białej
1 mała pietruszka
1/8 selera dużego lub 1/4 małego
1 duży ogórek kiszony.
4 łodygi zielonej cebulki
2 łyżki przyprawy (będę ją nazywać domowa maggi) lub sól, pieprz
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki bułki tartej
Sos:
2 szklanki rosołu
1 ugotowany udziec z kurczaka
100g serek topiony (bez smakowy)
2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka masła
1 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki wody z ogórków
Farsz;
Kapustę bardzo drobno szatkuję- szczególnie drobno kroję nerwy- będą inaczej twardawe.
Marchewkę, pietruszkę, ogórka i seler ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Przekładam na patelnię podlewam olejem i dodaję przyprawę i duszę do miękkości warzyw,
Po wystudzeniu dodaję bułkę tartą i doprawiam pieprzem i czosnkiem.
Doprawiam dość mocno, tak żeby nie był mdły
Pierogi- przygotowujemy ciasto
Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i będzie odchodziło od ręki.
Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.
Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi
Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 4-5 minut.
Sos:
Mięso dzielę na mniejsze kawałki.
W wysokim naczyniu miksuję mięso, serek topiony, rosół tak długo, aż płyn będzie gładki.
Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki, zalewam zimnym płynem, doprawiam wodą z ogórków i zagotowuję.
Posypuję zieloną cebulką i polewam pierogi
Smacznego!!
Nie znam takiego farszu do pierogów,ale smakowałby mi,sądząc po składnikach:)
OdpowiedzUsuńAguś farsz jest przepisem naszym rodzinnym, lekko zmodyfikowany przeze mnie)
Usuńkurde! Jestem jak najbardziej za! Totalne, pozytywne zaskoczenie :D
OdpowiedzUsuńWow.. dla mnie bomba ;)
Bardzo sie cieszę:)
UsuńMniam...:) Reniu szkoda, ze nie mieszkasz blisko. Pierożki już teraz bym chętnie zjadła:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż żałuję, wiesz dlaczego:)
Usuńz serkiem topionym?! przeżyłem szok :) Będę musiał spróbować - bardzo dziękuje za inwencję twórcza :)
OdpowiedzUsuńdlaczego ? z serkiem zamiast śmietany robię bardzo często i mam kilka przepisów:) dania są smaczniejsze i śmietana nie ma możliwości zważenia się:)
UsuńReniu ja to bym chętnie zjadała, ale moi panowie by mnie wygonili na cztery wiatry. Oni pierogów z serem nie uważają za pierogi, a tylko te z mięsem. :) buziole
OdpowiedzUsuńEluś a wiesz, że mój stwierdził że mam robić częściej:)
UsuńŚmieszna nazwa :) Ale podoba mi się. Podobają mi się również pierożki i ta koronkowa robota. Nadzienie, Reniu bardzo ciekawe. Sos wspaniały. Kolejny przepis do wykorzystania. Dzięki i buziaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę Krysiu:) a nazwa? tak się dawniej mówiło, przynajmniej u nas:)
UsuńMiłego dnia , buziaki:)
Z takim farszem spotykam się pierwszy raz, ale już widzę,że byłabym zachwycona smakiem tego dania :)
OdpowiedzUsuńpierogi są pyszne, polecam :)
UsuńWow jaki ciekawy farsz! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńcieszę się Madziu i czekam na opinie:)
UsuńNo prosze, bardzo lubie takie przewrotne przepisy, na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńteż takie lubię :) jak wypróbujesz to daj proszę znać czy smakowało:)
Usuń..... i znowu pyszności :) kusisz , nęcisz tak że zapach czuję :)
OdpowiedzUsuńkuszę, kuszę bo jeść trzeba:)
Usuńhighihi ... to niestety prawda :D
Usuńa ja przed obiadem... aż w brzuchu zaburczało :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz .
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ten farsz warzywny jest intrygujący.
OdpowiedzUsuńjest pyszny, nawet mojemu mięsożercy smakowało:)
UsuńPyszny sosik i farsz, nie przepadam za pierogami z mięsem ale taka kombinacja bardzo mi się podoba bo są warzywka.
OdpowiedzUsuńMadziu my lubimy mięsko, ale czasami po prostu mam go dość i wtedy wyciągam warzywne zamienniki:)
UsuńTaki rodzinny przepis na wagę złota .Zapisałam do zrobienia - jak najszybciej
OdpowiedzUsuńCieszę się:) daj proszę znać jak wyszły:)
UsuńW taki sposób nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale podoba mi się i to bardzo :D
OdpowiedzUsuń