To pyszne danie- i coś zupełnie innego od naszego tradycyjnego schabowego. a robi się w przysłowiowy kwadrans
Składniki:
8 plastrów schabu b/k
cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki przyprawy gyros
mąka do oprószenia
olej do smażenia
1/2 litra bulionu/wywaru warzywnego/ rosołek
Jeżeli będziecie używać rosołku to rozpuszczamy go 1/2 l ciepłej wody.
Schab rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie za cienko.
Każdy kawałek solę i posypuję pieprzem, a następnie oprószam mąką.
Obsmażam na gorącym oleju i przekładam do rondla w którym będzie się mięso dusić, dodaję przyprawy i podlewam bulionem ( ja miałam rosół drobiowy)
Duszę do miękkości około 20 minut, a szybkowar 8-10 minut ( sprawdźcie czy w takiej postaci Wam odpowiada)
Uduszone mięso wyjmuję, powstały sos miksuję na gładko i gotowe:)
Smacznego!!
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńMasz Rację Reniu, bitki to pyszne mięsko. Mniam, mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńDużo słoneczka i radości na ten weekend życzę Tobie :)
Również pozdrawiam i życzę słonecznego i udanego wypoczynku:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, no i wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również przesyłam życzenia:)
UsuńKolejny blog gdzie króluje schabik i co jeden to smaczniejszy ,Twój wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
bo schab to pyszne i chude mięsko i można robić go na wiele sposobów:)
UsuńMiłego wieczoru, pozdrawiam:)
Bitki u Kobitki :) Piękne kotleciki Reniu i pewnie bardzo smaczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtak, Eluś pyszne:) miłego:)
UsuńJakie fajne bitki, na obiad świetny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńO jaki świetny pomysł na obiad! Wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nam bardzo smakują z mizerią:)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń