28 grudnia 2013

Duszona rolada z indyka

a właściwie z piersi indyczej:)
Farsz jest dość przypadkowy, poświąteczny, ale bardzo smaczny.
Do rolady dodałam cukinię i paprykę pasteryzowaną, które spokojnie można zastąpić ogórkami konserwowymi i świeżą papryką.


Składniki:
1 kg filetu z indyka
2-3 łyżki musztardy
1 papryka
kawałek cukinii lub 3-4 ogórki konserwowe
2 łyżki zielonej pietruszki
100 g sera żółtego
sól, pieprz
4 łyżki oleju
1 cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka maggi
3  łyżki mąki
Dodatkowo, ale nie koniecznie
2 łyżki dobrej gęstej śmietany
8 pieczarek pokrojonych w ósemki

Mięso rozkrawam tak,by postał  prostokątny płat.
Można lekko rozbić go tłuczkiem, ale trzeba bardzo uważać by nie porozrywać mięsa.
Płat smaruję musztardą i układam pokrojone warzywa- paprykę i cukinię.
Na górę rozkładam warstwę żółtego sera i natki.

Całość zwijam ( jak krokiety, pierwsze boki, potem zwijam w roladkę) dokładnie spinam szpilkami, żeby podczas duszenia nie wypłynął ser.
Mięso oprószam 2 łyżkami mąki i obsmażam na gorącym oleju ze wszystkich stron.


Przekładam do odpowiedniego garnka, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i resztę składników         (oprócz mąki), podlewam 1/2 litem wody  i duszę:
po 15 minut - góra/ dół
i po 10 minut boki roladki.
Odkładam uduszone mięso na bok, na około 10 minut żeby doszło ( wyciągam szpilki lub wykałaczki, )
Sos miksuję, dodaję mąkę i ew śmietanę- zagotowuję i przyprawiam do smaku.
Można dodać podsmażone pieczarki i posypać zieloną pietruszką.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę smacznego!!


12 komentarzy:

  1. Ale napakowałaś Reniu tą pierś. Nawet nie pytam czy smakowała, bo to widać, że była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda.Jakoś po świętach trzeba zagospodarować te nadwyżki.Tobie wyszło ślicznie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Christopher:) nie lubię wyrzucać jedzenia, szczególnie gdy innym go brakuje:(

      Usuń
  3. Witaj Reniu :) wygląda wyśmienicie .... lubię indyka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne nadzienie i takie kolorowe jak ja lubię ha ha. Indyka to ja bardzo lubię do tego sosik widzę podałaś same smakowitości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada na bogato, farsz rewelacyjny, wprosiłabym się na taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna roladka :) pięknie wygląda taki kolorowy farsz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, farsz najbardziej przyciąga wzrok, a jemy też oczami, prawda?:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)