Farsz jest dość przypadkowy, poświąteczny, ale bardzo smaczny.
Do rolady dodałam cukinię i paprykę pasteryzowaną, które spokojnie można zastąpić ogórkami konserwowymi i świeżą papryką.
Składniki:
1 kg filetu z indyka
2-3 łyżki musztardy
1 papryka
kawałek cukinii lub 3-4 ogórki konserwowe
2 łyżki zielonej pietruszki
100 g sera żółtego
sól, pieprz
4 łyżki oleju
1 cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka maggi
3 łyżki mąki
Dodatkowo, ale nie koniecznie
2 łyżki dobrej gęstej śmietany
8 pieczarek pokrojonych w ósemki
Mięso rozkrawam tak,by postał prostokątny płat.
Można lekko rozbić go tłuczkiem, ale trzeba bardzo uważać by nie porozrywać mięsa.
Płat smaruję musztardą i układam pokrojone warzywa- paprykę i cukinię.
Na górę rozkładam warstwę żółtego sera i natki.
Całość zwijam ( jak krokiety, pierwsze boki, potem zwijam w roladkę) dokładnie spinam szpilkami, żeby podczas duszenia nie wypłynął ser.
Mięso oprószam 2 łyżkami mąki i obsmażam na gorącym oleju ze wszystkich stron.
Przekładam do odpowiedniego garnka, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i resztę składników (oprócz mąki), podlewam 1/2 litem wody i duszę:
po 15 minut - góra/ dół
i po 10 minut boki roladki.
Odkładam uduszone mięso na bok, na około 10 minut żeby doszło ( wyciągam szpilki lub wykałaczki, )
Sos miksuję, dodaję mąkę i ew śmietanę- zagotowuję i przyprawiam do smaku.
Można dodać podsmażone pieczarki i posypać zieloną pietruszką.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę smacznego!!
Ale napakowałaś Reniu tą pierś. Nawet nie pytam czy smakowała, bo to widać, że była pyszna :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPysznie wygląda.Jakoś po świętach trzeba zagospodarować te nadwyżki.Tobie wyszło ślicznie i smakowicie.
OdpowiedzUsuńdzięki Christopher:) nie lubię wyrzucać jedzenia, szczególnie gdy innym go brakuje:(
UsuńWitaj Reniu :) wygląda wyśmienicie .... lubię indyka pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńwitaj Joasiu:) ja też lubię :)
UsuńPyszne nadzienie i takie kolorowe jak ja lubię ha ha. Indyka to ja bardzo lubię do tego sosik widzę podałaś same smakowitości :-)
OdpowiedzUsuńTak i to pieczarkowy:)
UsuńRolada na bogato, farsz rewelacyjny, wprosiłabym się na taki obiad.
OdpowiedzUsuńzapraszam Alinko:)
Usuńpyszna roladka :) pięknie wygląda taki kolorowy farsz!
OdpowiedzUsuńTak, farsz najbardziej przyciąga wzrok, a jemy też oczami, prawda?:)
Usuń