17 czerwca 2018

Aksamitny krem ze szparagów

krem ze szparagów to jeden z najlepszych kremów jaki gotuję, przy tym prosty i dość szybki.
Można się nim zajadać na co dzień ale z powodzeniem można podać go na uroczysty /odświętny obiad. Nie gotuję go często, bo sezon dość krótki, a i czasami cena odstrasza, ale tym razem udało mi się je kupić bo bardzo przystępnej cenie:)
Osobiście szparagów do zupy nie obieram, żeby krem był gładki, po miksowaniu i tak zawsze przecieram przez sito, więc mam pewność ze nie wyrzucam niczego dobrego:)
Polecam:)



składniki
pęczek białych szparagów ( 400g)
5 szklanek lekkiego bulionu lub wywaru warzywnego
1/2 szklanki kremówki
2 żółtka
1 cebula
łyżka masła
przyprawy do smaku
gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie (klik),
sól, pieprz

dodatkowo :
2 - 3 kajzerki
2 łyżki oleju ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
 kilka plastrów boczku wędzonego


Szparagi myję ( jeżeli chcecie to obieracie ;)i kroję w talarki.
Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na łyżce masła, pod koniec dodaję szparagi i chwilę razem smażę.
Warzywa przekładam do garnka, wlewam  bulion, dodaję przyprawy i gotuję przez 10 minut.
Całość dokładnie miksuję i przecieram przez sito- ponownie zagotowuję
Żółtka roztrzepuję dokładnie razem ze śmietaną, hartuję 3-4 łyżkami gorącego wywaru i wlewam do kremu- zupę podczas wlewania energicznie mieszam, żeby się nie zrobiła jajecznica:)
Doprawiam do smaku


Boczek wysmażam na oleju ziołowym- ściągam na ręcznik papierowy lub serwetkę i odkładam na bok.
Na wytopionym tłuszczu podsmażam pokrojone w kostkę bułki, zmniejszam maksymalnie gaz i wysuszam na grzanki. Na koniec posypuję szczyptą ziół prowansalskich.
Krem podaję z plasterkami boczku i grzankami:)
Smacznego :)

Jeżeli żółtka się zważą to miksujemy ponownie zupę i przecedzamy przez drobne sitko ;)

9 komentarzy:

  1. Z grzankami i smażonym boczkiem, mniamm😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Renatko ale pyszności u ciebie, zjadłabym taką zupkę z apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy tylko szparagi pokazują się na straganach, to krem ze szparagów często gości u mnie na stole. Bo to delikatna zupa i smaczna i nadaje się nawet na bardzo uroczysty obiad. Świetnie połączyłaś smaki Reniu, dodając plasterki boczku, to z pewnością podnosi smak tego delikatnego kremu. Udanego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa, robię podobną ale z zielonych szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. puszności! latem mogłabym żywić się samymi zupami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takue zupki z grzankami☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kremy ze szparagów :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny krem szparagowy, chętnie bym zjadła z grzanką i masłem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)