10 czerwca 2018

Czekoladowy sernik na zimno z frużeliną truskawkowo-rabarbarową

Mam dla Was przepis na dość szybkie ciacho na zimo.
Wygląd może nie najciekawszy ale właśnie taki był zamysł- czekoladowy spód z masą sernikową otulony miękką, owocową kwaskowatością- czujecie?
ja tak i muszę przyznać że bardzo mi ta kompozycja pasuje.
Od razu piszę kwasowość według uznania, można zmniejszyć lub zwiększyć ilością cukru, moja propozycja jest pośrodku.
Oczywiście jeżeli stawiacie na wygląd to zamiast mąki ziemniaczanej i żelatyny możecie dodać galaretkę truskawkową i wtedy będzie to kolejna warstwa, ja tym razem chciałam czegoś innego.



Składniki na blaszkę o średnicy 21 cm,
 blat czekoladowy

150 g herbatników czekoladowych
100g czekolady gorzkiej
50 g masła
2 łyżki mleka

Masa sernikowa:
650 g sera twarogowego
150ml śmietany kremówki
150g białej czekolady
2 łyzeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Frużelina

5 lasek rabarbaru
1,5 szklanki wody
300g truskawek
3 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny


Spód czekoladowy
Czekoladę, masło i mleko podgrzewam mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Ciasteczka miksuję, wlewam czekoladę i miksuję razem jeszcze przez chwilę.
Masa będzie miała konsystencję piasku.
Przesypuję ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i ubijam, odkładam na bok.
Masa serowa

Ser mielę dwukrotnie.
Żelatynę zalewam 3 łyżkami śmietany, odstawiam do napęcznienia, potem lekko podgrzewam do rozpuszczenia
Połowę czekolady przelewam do rondelka i dodaję czekoladę połamaną na kosteczki i ciągle mieszam, bo lubi się przypalać.
Do rozpuszczonej czekolady dodaję rozpuszczoną żelatynę.
Ser ucieram z resztą śmietany i cukrem waniliowym, potem cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania wlewam rozpuszczona czekoladę.
Mieszam tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Od razu masę przelewam na blat, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki


Frużelina.

Rabarbar myję, oczyszczam i kroję w centymetrowe  kawałki.
Zalewam wodą i gotuję 10 minut- przelewam przez sito i dokładnie odciskam.
Do wywaru z rabarbaru wkładam umyte i odszypułkowane truskawki ( duże kroję na mniejsze kawałki, małe zostawiam w całości), dodaję cukier ( do smaku) i gotuję 5 minut.
Żelatynę zalewam 2 łyżkami wody- odstawiam do napęcznienia, a potem podgrzewam do rozpuszczenia .
w 1/3 szklance zimnej wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.
Do gotujących się truskawek w pierwszej kolejności dodaję rozrobioną mąkę- mieszam i gotujemy razem przez minutę.
Wyłączam gaz i dodaję żelatynę- mieszam do połączenia się składników, tylko delikatnie, tak żeby truskawki się nie rozpadły.
Frużelinę studzę, zimną wylewam na sernik i odstawiam do lodówki na minimum godziną.

Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Pyszności u Ciebie. Na ciemnym spodzie z czekolady, mniamm. Zjadła bym cały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zajrzę do Ciebie to znowu jakaś pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana wspaniałe ciacho. Zjadłabym nawet teraz wielki kawałek. Buziolki 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasto. Na te upeły idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląd nieciekawy? dlaczego? Jest super :) fajne połączenie smaków. Mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, taka fruzelina jest super,kocham serniki☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie serniki z truskawkami czy innymi owocami to letni hit i wręcz je kochamy <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten serniczek, do tego owoce, czekoalda - same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hm bosko :) nie kojarzę co prawda herbatnikow czekoladowych, tylko takie zwykłe w czekoladzie, ale poszukam. pyszne letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik na zimno z truskawkami, to dla mnie kwintesencja pysznego ciasta na lato, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale się prezentuje i aż ślinka cieknie na taki sernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja Reniu kocham serniki pod każdą postacią. To moje ulubione ciasto.
    Ostatnio myślałam o zrobieniu frużeliny , ale nie wiedziałam jak:) Teraz znam przepis, już zapisałam, mam rabarbar i jeszcze są truskawki:) Czy można to zamknąć na zimę w słoiku?
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu można, robię tak z czeresniami ale lepsza jest zamknięta w słoju bez mąki i żelatyny, potem dopiero zagęszczam przed użyciem

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)