Udało mi sie kupić bardzo chudy boczek i jak tylko go zobaczyłam, to wiedziałam co z nim zrobię.
Wiadomo, że nie jest zbyt dietetyczny, ale wolę zjeść kilka plasterków domowego boczku niż wędlinę w której nie wiadomo co jest.
Boczek jest pyszny, z plasterkiem pomidora i liściem sałaty smakuje wyśmienicie, choć mój M zajada tylko z musztardą.
Składniki marynaty można dostrajać do swojego smaku, ale boczek trzeba zamarynować minimum 12 godzin wcześniej.
Upiekłam go też w rękawie, mięso jest bardziej soczyste, ale można to też zrobić w gęślarce, ale pod przykryciem i dopiero pod koniec pieczenia odkryć,żeby boczek nabrał koloru.
Składniki:
1kg chudego boczku
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ostrej musztardy ( u mnie rosyjska)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
garść majeranku
Marynata:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a nastepnie rozcieramy z solą.
Olej mieszamy z musztardą, wodą i octem, dodajemy przyprawy i czosnek, na końcu roztarty w rękach majeranek i bardzo dokładnie mieszamy.
Skórę boczku nacinamy ( ja rozcinam też tłuszcz pod skórą) w kratkę i bardzo dokłądnie nacieramy marynatą.
Wkładamy do rękawa, zapianamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Boczek wkładamy skórą do góry, do piekarnika nagrzanego do 200st C i pieczemy godzinę, nastepnie worek rozcinamy ( lub odkrywamy) i dopiekamy jeszcze przez 15-20 minut, aż skórka się przyrumieni.
Studzimy i wkładamy do lodówki na 12 godzin, potem już można kroić bardzo cienkie plasterki :)
Smacznego!!
Łoj łoj dać mojemu małż tą sztukę mięsa, szybko by od niej nie odszedł. :) Pozdrawiam Reniuś :**
OdpowiedzUsuńFaceci :D mojego też ciężko było odciągnąć i zjadał jeszcze ciepłe:)
Usuńspokojnej niedzieli Eluś:)
Boczuś faktycznie piękny. Też chętnie bym taki kupiła. Ale... poczekam. Reniu świetnie zrobiłaś ten boczek. A jak skórka pięknie ponacinana. Ummm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Krysiu:) a boczek nie często jest taki ładny, warto jednak poczekać i wypróbować przepis:)
UsuńOj ta propozycja idealna dla mojego męża :-)
OdpowiedzUsuńtak, to chyba typowe męskie jedzonko, choć i ja go lubię :)
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
Usuńsmacznie wyglada
UsuńSchab pieczony w rękawie jadłam, karkówkę jadłam, ale żeby włożyć do rękawa boczek?Nie wpadłam na to. Jasne,ze musi extra smakować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Lubię piec w rękawie, bo mięsa są smaczniejsze:)
Usuńpozdrawiam i dziękuje za odwiedziny:))
Domowa wędlina jest najlepsza. Sama też chętnie piekę. Boczek wygląda doskonale:)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) też uważam że domowe są najlepsze:)
UsuńBoczuś jak malowany. Na chlebek plaster takiego domowego, wszystkie kupne się chowają. Dobrze mają z tobą, takie pyszne wędliny robisz :-)
OdpowiedzUsuńMadziu dziękuje, ale właściwie bardziej je robię dla siebie, bo te sklepowe mi nie smakują, a reszta tylko korzysta:))
UsuńTeż bym się rzuciła na ciepłe ,a co.
OdpowiedzUsuńna ciepło też były pyszny tylko nie da się go cienko pokroić:)
UsuńWygląda wspaniale! Kocham boczek i mogłabym się nim delektować bez końca.
OdpowiedzUsuńTo prawda, boczek jest dobry pod każdą postacią:)
UsuńAż ślinka leci, doskonały! :)
OdpowiedzUsuńMistrzowskie mięcho :) Taki boczek to ja mogę jeść!
OdpowiedzUsuńJa lubię gotowany boczek do chleba, ale takiego pieczonego też chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńwspaniała skórka !:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża .Apetyczny kawał mięska
OdpowiedzUsuńIdealny na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pysznie wygląda, juz czuję ten smak, mniam:)
OdpowiedzUsuńtaki domowy boczuś jest fantastyczny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOch boczuś! Kocham boczek:) Nie jadam go na co dzień, ale właśnie rozmawiałam z moim M, że trzeba upiec na święta. Marynata bardzo fajna. Dzięki za podpowiedź. Ja jadam tak jak Twój M, z musztardą! Ale narobiłaś mi smaku!!!
OdpowiedzUsuńUpiekłam według przepisu, pyszny! Zawsze sobie pozwalam na takie rarytasy w święta:)
OdpowiedzUsuńReniu, życzę zdrowia, spokoju i miłości dla Ciebie i całej Twojej Rodziny.
Pozdrawiam, Ania
Aniu bardzo sie cieszę i dziękuje:)
UsuńTobie również życzę Wesołych i smakowitych Świat Bożego Narodzenia
Pycha, żadnej musztardy po wierzchu, nic więcej nie potrzeba, cudowny, ambrozja w ustach. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Piekę na każde święta. Pychotka. Jedzą nawet Ci, którzy boczku do tej pory nie jedli. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń