29 listopada 2014

Boczek pieczony w rękawie

kolejny przepis na coś pysznego do pieczywa :)
Udało mi sie kupić bardzo chudy boczek i jak tylko go zobaczyłam, to wiedziałam co z nim zrobię.
Wiadomo, że  nie jest zbyt dietetyczny, ale wolę zjeść kilka plasterków domowego boczku niż wędlinę w której nie wiadomo co jest.
Boczek jest pyszny, z plasterkiem pomidora i liściem sałaty smakuje wyśmienicie, choć mój M zajada tylko z musztardą.
Składniki marynaty można dostrajać do swojego smaku, ale boczek trzeba zamarynować minimum 12 godzin wcześniej.
Upiekłam go też w rękawie, mięso jest bardziej soczyste, ale można to też zrobić w gęślarce, ale pod przykryciem i dopiero pod koniec pieczenia odkryć,żeby boczek nabrał koloru.





Składniki:
1kg chudego boczku
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ostrej musztardy ( u mnie rosyjska)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2  łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
garść majeranku

Marynata:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a nastepnie rozcieramy z solą.
Olej mieszamy z musztardą, wodą i octem, dodajemy przyprawy i czosnek, na końcu roztarty w rękach majeranek i bardzo dokładnie mieszamy.





Skórę boczku nacinamy ( ja rozcinam też tłuszcz pod skórą) w kratkę i bardzo dokłądnie nacieramy marynatą.


Wkładamy do rękawa,  zapianamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Boczek wkładamy skórą do góry,  do piekarnika nagrzanego do 200st C i pieczemy godzinę, nastepnie worek rozcinamy ( lub odkrywamy) i dopiekamy jeszcze przez 15-20 minut, aż skórka się przyrumieni.
Studzimy i wkładamy do lodówki na 12 godzin, potem już można kroić bardzo cienkie plasterki :)
Smacznego!!



32 komentarze:

  1. Łoj łoj dać mojemu małż tą sztukę mięsa, szybko by od niej nie odszedł. :) Pozdrawiam Reniuś :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faceci :D mojego też ciężko było odciągnąć i zjadał jeszcze ciepłe:)
      spokojnej niedzieli Eluś:)

      Usuń
  2. Boczuś faktycznie piękny. Też chętnie bym taki kupiła. Ale... poczekam. Reniu świetnie zrobiłaś ten boczek. A jak skórka pięknie ponacinana. Ummm, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Krysiu:) a boczek nie często jest taki ładny, warto jednak poczekać i wypróbować przepis:)

      Usuń
  3. Oj ta propozycja idealna dla mojego męża :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to chyba typowe męskie jedzonko, choć i ja go lubię :)

      Usuń
  4. Schab pieczony w rękawie jadłam, karkówkę jadłam, ale żeby włożyć do rękawa boczek?Nie wpadłam na to. Jasne,ze musi extra smakować!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię piec w rękawie, bo mięsa są smaczniejsze:)
      pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny:))

      Usuń
  5. Domowa wędlina jest najlepsza. Sama też chętnie piekę. Boczek wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) też uważam że domowe są najlepsze:)

      Usuń
  6. Boczuś jak malowany. Na chlebek plaster takiego domowego, wszystkie kupne się chowają. Dobrze mają z tobą, takie pyszne wędliny robisz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje, ale właściwie bardziej je robię dla siebie, bo te sklepowe mi nie smakują, a reszta tylko korzysta:))

      Usuń
  7. Też bym się rzuciła na ciepłe ,a co.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na ciepło też były pyszny tylko nie da się go cienko pokroić:)

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale! Kocham boczek i mogłabym się nim delektować bez końca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, boczek jest dobry pod każdą postacią:)

      Usuń
  9. Mistrzowskie mięcho :) Taki boczek to ja mogę jeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubię gotowany boczek do chleba, ale takiego pieczonego też chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla mojego męża .Apetyczny kawał mięska

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny na świąteczny stół :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda, juz czuję ten smak, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. taki domowy boczuś jest fantastyczny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Och boczuś! Kocham boczek:) Nie jadam go na co dzień, ale właśnie rozmawiałam z moim M, że trzeba upiec na święta. Marynata bardzo fajna. Dzięki za podpowiedź. Ja jadam tak jak Twój M, z musztardą! Ale narobiłaś mi smaku!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam według przepisu, pyszny! Zawsze sobie pozwalam na takie rarytasy w święta:)
    Reniu, życzę zdrowia, spokoju i miłości dla Ciebie i całej Twojej Rodziny.
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo sie cieszę i dziękuje:)
      Tobie również życzę Wesołych i smakowitych Świat Bożego Narodzenia

      Usuń
  17. Pycha, żadnej musztardy po wierzchu, nic więcej nie potrzeba, cudowny, ambrozja w ustach. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za przepis. Piekę na każde święta. Pychotka. Jedzą nawet Ci, którzy boczku do tej pory nie jedli. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)