Można się nim zajadać na co dzień ale z powodzeniem można podać go na uroczysty /odświętny obiad. Nie gotuję go często, bo sezon dość krótki, a i czasami cena odstrasza, ale tym razem udało mi się je kupić bo bardzo przystępnej cenie:)
Osobiście szparagów do zupy nie obieram, żeby krem był gładki, po miksowaniu i tak zawsze przecieram przez sito, więc mam pewność ze nie wyrzucam niczego dobrego:)
Polecam:)
składniki
pęczek białych szparagów ( 400g)
5 szklanek lekkiego bulionu lub wywaru warzywnego
1/2 szklanki kremówki
2 żółtka
1 cebula
łyżka masła
przyprawy do smaku
gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie (klik),
sól, pieprz
dodatkowo :
2 - 3 kajzerki
2 łyżki oleju ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
kilka plastrów boczku wędzonego
Szparagi myję ( jeżeli chcecie to obieracie ;)i kroję w talarki.
Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na łyżce masła, pod koniec dodaję szparagi i chwilę razem smażę.
Warzywa przekładam do garnka, wlewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję przez 10 minut.
Całość dokładnie miksuję i przecieram przez sito- ponownie zagotowuję
Żółtka roztrzepuję dokładnie razem ze śmietaną, hartuję 3-4 łyżkami gorącego wywaru i wlewam do kremu- zupę podczas wlewania energicznie mieszam, żeby się nie zrobiła jajecznica:)
Doprawiam do smaku
Boczek wysmażam na oleju ziołowym- ściągam na ręcznik papierowy lub serwetkę i odkładam na bok.
Na wytopionym tłuszczu podsmażam pokrojone w kostkę bułki, zmniejszam maksymalnie gaz i wysuszam na grzanki. Na koniec posypuję szczyptą ziół prowansalskich.
Krem podaję z plasterkami boczku i grzankami:)
Smacznego :)
Jeżeli żółtka się zważą to miksujemy ponownie zupę i przecedzamy przez drobne sitko ;)
Z grzankami i smażonym boczkiem, mniamm😊
OdpowiedzUsuńRenatko ale pyszności u ciebie, zjadłabym taką zupkę z apetytem :-)
OdpowiedzUsuńKiedy tylko szparagi pokazują się na straganach, to krem ze szparagów często gości u mnie na stole. Bo to delikatna zupa i smaczna i nadaje się nawet na bardzo uroczysty obiad. Świetnie połączyłaś smaki Reniu, dodając plasterki boczku, to z pewnością podnosi smak tego delikatnego kremu. Udanego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, robię podobną ale z zielonych szparagów :)
OdpowiedzUsuńpuszności! latem mogłabym żywić się samymi zupami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takue zupki z grzankami☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremy ze szparagów :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy takie zupy krem :)
OdpowiedzUsuńPyszny krem szparagowy, chętnie bym zjadła z grzanką i masłem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuń