28 stycznia 2018

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami

Pod taka nazwą znalazłam w najstarszym maminym zeszycie i muszę przyznać ze bardzo dawno go nie robiłam.
Ciasto przygotowuje sie warstwami, a jest ich 4.
Nie jest też trudne, jedynie pieczenie jest problematyczne, ale smak jest świetny i zaskakujący.
Trzeba tylko pamiętać by blachę włożyć na dolny poziom, sprawdzić suchość ciasta na środku blaszki i po 45 minutach przykryć górę folią aluminiową ( matową stroną do ciasta) bo delikatna   góra się przypali, a  środek będzie nie dopieczony.


Składniki:

Ciasto ucierane:
150g mąki
150 g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka M
sok z 1,5 cytryny
2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia

warstwa jabłkowa
1 kg jabłek ( twardych i raczej mało soczystych)
20g masła

warstwa serowa
700g sera twarogowego
1/2 szklanki cukru
3 jaja M lub 2 L
1 kisiel cytrynowy

Biszkopt
3 jajka L lub 4 M
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka oleju

dodatkowo
2 garście suszonej żurawiny ( można ominąć)


Warstwa jabłkowa.
To od niej zaczynam,  bo jabłka muszą wystygnąć.
Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na cienkie plasterki.
Rozgrzewam masło i wrzucam jabłka- bardzo delikatnie mieszając, a potem tylko potrząsając prażę je aż zmiękną i odparuje sok- odstawiam do wystygnięcia


Ciasto ucierane:
Masło ucieram na puszysto, stopniowo dodaję cukier, potem na przemian jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masa może wyglądać tak jakby się ścięła, szczególnie na początku, po dodaniu pierwszego jaja- nie przejmujcie się tym i ucierajcie dalej, tylko na przemian z mąką!
Na końcu dodaję sok z cytryny i krótko miksuję.
Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na górę rozkładam zimne jabłka i rozsypuję żurawinę

Warstwa serowa:
Ser mielę 2 krotnie, dodaję jajka, cukier i kisiel- miksuję do połączenia się składników
Masę przekładam na warstwę jabłkową.

Biszkopt.
 Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno.
Do ubitej piany dodaję stopniowa cukier, potem po jednym żółtku i olej
Wyłączam robota i dodaję przesianą mąkę delikatnie ale dokładnie  mieszam.
Biszkopt przekładam na masę serową.

Ciasto wkładam na niższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 60-65 minut.
Po około 45 minutach trzeba przykryć biszkopt, żeby się nie przypalił.
Sprawdzam patyczkiem, szczególnie na środku ciasta i studzę.
Zimne oprószam cukrem pudrem

Smacznego:)


9 komentarzy:

  1. Reniu ciasto się pysznie prezentuje. Zjadła bym z przyjemnością kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są takie warstwowe ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho :) w sam raz do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłko i ser to bardzo ciekawe połączenie. Może w jakąś wolną sobotę zmierzę się z tym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na weekend robiłyśmy szarlotkę ale szkoda, że nie pomyślałyśmy o połączeniu jej z serem :D Następnym razem tak zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cztery? Zapowiada się pracochłonnie, ale pewnie warte smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie bym się poczęstowała takim ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie! :) Muszę kiedyś spróbować zrobić takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)