24 stycznia 2018

Łatwy chleb wieloziarnisty

Nie mam szczęścia do zakwasu- zapominam go odłożyć i potem trzeba robić nowy, a że młody jest słaby to proces się wydłuża.
Ostatnio wróciłam do chlebów drożdżowych i eksperymentuję na całego.




Tym razem nie tylko dodałam kilka rodzajów nasion to   jeszcze przyprawę PdP- VEGA Prowansalską łagodną 
Ok, ale co znaczą te skróty-
"
PdP
jest to nazwa grupy mieszanek pn. "Przyprawy do potraw"
VEGA
- grupa mieszanek w wersji "łagodna" i "pikantna"
  nie zawierających glutenu, białek zwierzęcych i roślinnych,
  konserwantów i innych zbędnych składników."

wzięłam łagodną, bo od takich zawsze zaczynam testowanie, ale najważniejsze jest to że nie zawiera soli, a mimo to można znacznie zmniejszyć jej ilość, a sama mieszanka polecana jest dla wegetarian i w diecie bezsolnej.  Po za tym  w skład mieszanki wchodzą znane nam zioła- bazylia, cząber, tymianek, oregano, szałwia, majeranek, mięta pieprzowa, rozmaryn, estragon ,bezglutenowy błonnik spożywczy 

A czego nie ma?
Mieszanka nie zawiera:
glutenu, laktozy, tłuszczów i białek zwierzęcych, barwników syntetycznych, konserwantów, cholesterolu, sztucznych przeciwutleniaczy, organizmów modyfikowanych genetycznie, substancji przeciwzbrylających, wzmacniaczy smaku (np. glutaminianu sodu), ekstraktu drożdży, hydrolizatu biała sojowego, soli, cukru.

Czyli bardzo zdrowa przyprawa i godna polecenia, bo świetnie podkręca smak serów, ryb, twarogów,
mięs ale jak pokażę niżej i smak pieczywa.

Nam bardzo smakował taki chlebuś i dwa bochenki zniknęły bardzo szybko

Składniki na na dwie keksówki

500g mąki krupczatki
250g orkiszowej
250g mąki żytniej
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli ( płaskie)
1 łyżka ziół VEGA prowansalskich łagodnych "Tradismak" (klik)
1 szklanka płatków  orkiszowych prażonych lub otrębów orkiszowych
3 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
1l letniej wody
2 łyżki oleju




Zaczynam od końca:
Drożdże i cukier rozpuszczam w wodzie, dodaję olej i odstawiam na chwilkę i przygotowuję resztę składników.
Płatki lekko rozdrabniam blenderem lub mikserem.
Do miski odmierzam mąkę, dodaję sól, wszystkie ziarna, rozdrobnione płatki.
Wlewam rozczyn i mieszamy do połączenia się składników,


Ciasto dzielę na pół i rozkładam do keksówek nasmarowanych olejem i lekko obsypanych płatkami. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podrosnąć około 1 cm ponizej rantu.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i pieczemy około 1 h


Moja uwaga- można naparować piekarnik, ale ja nie mam takiej możliwości dlatego na samym dole stawiam płaskie naczynie żaroodporne napełnione wodą.
Blaszki ustawiam pomiędzy najniższą a środkową wysokością
Po godzinie warto sprawdzić patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony, a po wyjęciu sprawdzić czy po opukaniu dołu wydaje głuchy dźwięk
 
Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Reniu dla mnie najtrudniejsze jest zdobywanie składników. Ale muszę kiedyś spisać na kartkę i po prostu kupić i upiec. Może to polubienia bo uwielbiam chlebek taki swój upieczony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie :-) Mam coraz większa ochotę, żeby upiec jakiś chlebek... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też z zakwasem mamy problem, więc zostają nam tylko drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki domowy chlebek☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Idealny, jeżeli nie ma glutenu to już w ogóle! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebuś :-) domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia piekła drożdżowy chleb. Do dziś pamiętam ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, ładnie wyrośnięty, kocham takie dziurawe chlebki. Buziole Reniuś

    OdpowiedzUsuń
  9. tyle dobroci przemyconych :) jeszcze do tego domowe masełko... yumi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam zakwasu...czas w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma nic lepszego niż pyszny, domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)