Ostatnio wróciłam do chlebów drożdżowych i eksperymentuję na całego.
Tym razem nie tylko dodałam kilka rodzajów nasion to jeszcze przyprawę PdP- VEGA Prowansalską łagodną
Ok, ale co znaczą te skróty-
"
PdP
- jest to nazwa grupy mieszanek pn. "Przyprawy do potraw"
VEGA
- grupa mieszanek w wersji "łagodna" i "pikantna"
nie zawierających glutenu, białek zwierzęcych i roślinnych,
konserwantów i innych zbędnych składników."
wzięłam łagodną, bo od takich zawsze zaczynam testowanie, ale najważniejsze jest to że nie zawiera soli, a mimo to można znacznie zmniejszyć jej ilość, a sama mieszanka polecana jest dla wegetarian i w diecie bezsolnej. Po za tym w skład mieszanki wchodzą znane nam zioła- bazylia, cząber, tymianek, oregano, szałwia, majeranek, mięta pieprzowa, rozmaryn, estragon ,bezglutenowy błonnik spożywczy
A czego nie ma?
Mieszanka nie zawiera:glutenu, laktozy, tłuszczów i białek zwierzęcych, barwników syntetycznych, konserwantów, cholesterolu, sztucznych przeciwutleniaczy, organizmów modyfikowanych genetycznie, substancji przeciwzbrylających, wzmacniaczy smaku (np. glutaminianu sodu), ekstraktu drożdży, hydrolizatu biała sojowego, soli, cukru.
Czyli bardzo zdrowa przyprawa i godna polecenia, bo świetnie podkręca smak serów, ryb, twarogów,
mięs ale jak pokażę niżej i smak pieczywa.
Nam bardzo smakował taki chlebuś i dwa bochenki zniknęły bardzo szybko
Składniki na na dwie keksówki
500g mąki krupczatki
250g orkiszowej
250g mąki żytniej
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli ( płaskie)
1 łyżka ziół VEGA prowansalskich łagodnych "Tradismak" (klik)
1 szklanka płatków orkiszowych prażonych lub otrębów orkiszowych
3 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
1l letniej wody
2 łyżki oleju
Zaczynam od końca:
Drożdże i cukier rozpuszczam w wodzie, dodaję olej i odstawiam na chwilkę i przygotowuję resztę składników.
Płatki lekko rozdrabniam blenderem lub mikserem.
Do miski odmierzam mąkę, dodaję sól, wszystkie ziarna, rozdrobnione płatki.
Wlewam rozczyn i mieszamy do połączenia się składników,
Ciasto dzielę na pół i rozkładam do keksówek nasmarowanych olejem i lekko obsypanych płatkami. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podrosnąć około 1 cm ponizej rantu.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i pieczemy około 1 h
Moja uwaga- można naparować piekarnik, ale ja nie mam takiej możliwości dlatego na samym dole stawiam płaskie naczynie żaroodporne napełnione wodą.
Blaszki ustawiam pomiędzy najniższą a środkową wysokością
Po godzinie warto sprawdzić patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony, a po wyjęciu sprawdzić czy po opukaniu dołu wydaje głuchy dźwięk
Smacznego:)
Reniu dla mnie najtrudniejsze jest zdobywanie składników. Ale muszę kiedyś spisać na kartkę i po prostu kupić i upiec. Może to polubienia bo uwielbiam chlebek taki swój upieczony.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :-) Mam coraz większa ochotę, żeby upiec jakiś chlebek... :-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek:)
OdpowiedzUsuńMy też z zakwasem mamy problem, więc zostają nam tylko drożdżowe :D
OdpowiedzUsuńdomowy chleb, pychota:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebek☺
OdpowiedzUsuńWow! Idealny, jeżeli nie ma glutenu to już w ogóle! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :-) domowy jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńPiekny i smaczny domowy chlebuś :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia piekła drożdżowy chleb. Do dziś pamiętam ten zapach :)
OdpowiedzUsuńWyrósł cudownie <3
OdpowiedzUsuńPiękny, ładnie wyrośnięty, kocham takie dziurawe chlebki. Buziole Reniuś
OdpowiedzUsuńtyle dobroci przemyconych :) jeszcze do tego domowe masełko... yumi :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zakwasu...czas w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż pyszny, domowy chleb :)
OdpowiedzUsuń