a że nie wymyśliłam żadnej innej nazwy to jest taki a nie inny;D
jest mak, kokos, ser i najważniejszy maliny
Pyszny, kolorowy i jak to u mnie mało słodki, jeżeli lubicie można dodać więcej cukru do masy
Czyszczę spiżarnie, dlatego wykorzystałam maliny w syropie ze swoich zapasów, ale można też użyć mrożonych,
Ciasto wydaje sie pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszej pracy, a ja takie ciacha bardzo lubię:)
Tort przygotowałam w blaszce o średnicy 26 cm
Składniki:
Biszkopt Makowy:
3 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
40g suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy
3 jaja
3 łyżki maki
3 łyżki cukru
40g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
200g masła (koniecznie)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 biała czekolada
2 łyżki żelatyny
Mus malinowy
1/2 l malin w syropie lub 300g mrożonych
1 galaretka malinowa
1 budyń malinowy + 1/2 szklanki wody
Ciasto:
Oba biszkopty przygotowujemy i pieczemy tak samo:
Dokładnie oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaję stopniowo po łyżce cukru, ucieram aż cukier się rozpuści.
Następnie zmniejszam obroty robota do minimum, dodaję po jednym żółtku i ucieram do połączenia.
Robota odstawiam.
Teraz dodaję przesiana mąkę z proszkiem kokos lub mak i delikatnie ale dokładnie mieszam szpatułką
Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie smaruję
Ciasto piecze się w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Oba blaty studzę w blaszce
Masa serowa
Ucieram masło, tak długo aż zrobi się puszyste i nieco jaśniejsze.
Dodaję do niego stopniowo cukier i ser.
Żelatynę wsypuję do mleka i odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam do rozpuszczenia
Czekoladę łamię na kosteczkę i rozpuszczam nad parą, łącze z mlekiem.
Do czekolady dodaję dwie łyżki masy serowej, dokładnie mieszam i dopiero teraz wlewam do masy
Całość mieszam i dzielę na dwie części.
Połowę masy wylewam na blat makowy, przykrywam biszkoptem kokosowym, lekko dociskam i wykładam resztę masy serowej.
Ciasto wkładam do lodówki i przygotowuję mus malinowy
Mus malinowy
Jeżeli użyjecie malin mrożonych to:
300 g- 400g malin zalewamy 0,5 l wody,dodajemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy 2-3 minuty
Można od razu rozrobić budyń z wodą i zagotować go z malinami, potem dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia lub zrobić tak jak ja;)
Budyń rozrabiam w 1/2 szklance wody i zagotowuję- mieszam przez cały czas, ale i tak zrobi nam się za przeproszenie glut :) który przekładam do malin w syropie i miksuję na gładko.
Maliny podgrzewam, ale nie zagotowuję i dodaję galaretkę- mieszam do rozpuszczenia
W obu wersjach mus studzimy i gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto.
Całość wkładam do lodówki do całkowitego stężenia musu
Smacznego :)
4 smaki? Pyszotka :) Super się prezentuje ten torcik. To ja poproszę kawałek na wynos. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)
Piękne i pomysłowe ciacho.Muszę kiedyś zrobić taki mus malinowy ponieważ wygląda bardzo smacznie i pięknie na cieście ❤💟
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, oj ja bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńCztery fantastyczne warstwy, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńWygląda super☺
OdpowiedzUsuńmak, kokos, ser i maliny <3 Bardzo udany kwartet :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie! Mam nadzieję, że kiedyś znajdę czas, żeby taki przygotować <3 Bo smaki bardzo trafiają w moje gusta!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój tort Reniu. Trzy smaki. To lubię najbardziej, bo jak jesz, jesz... i ciągle smakujesz. Oj, pycha :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie - wszystkie smaki to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda na pracochłonny, ale na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńLubię takie makowo-kokosowe połaczenia!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i kusząco!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja, smakowite ciasto i jakie urodziwe :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie ;) Lubię takie połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała kombinacja smaków, aż mi już przeszło objedzenie "poświąteczne" i mogę znowu piec :)
OdpowiedzUsuń