Jabłka i chrzan to nie tylko farsz w roladach, ale również istotne składniki sosu.
I najfajniejsze jest to że można, a nawet trzeba przygotować je dzień wcześniej.
Po leżakowaniu smaki bardziej się przenikają, a że świetnie współgrają chyba nie muszę Was przekonywać:)
Jeżeli nie jesteście do końca przekonani to zwyczajnie wypróbujcie, a smak na pewno Was zaskoczy
Do przygotowania użyłam jabłek "Eliza" jest to soczysta i kwaskowata odmiana
Co do chrzanu użyłam tego ze słoiczka, świeży będzie za ostry i przytłumi resztę składników
Polecam :)
Składniki:
rolady
1,200 kg (8 kawałków) schabu wieprzowego
2 - 3 łyżki ostrej musztardy (np rosyjskie)
Farsz
3/4 jabłka
1 ogórek kiszony ( średni)
1/2 cebuli
1 łyżka chrzanu tartego ( ze słoiczka)
40 g twardego sera ( parmezan)
sos:
1 jabłko
1 cebula
3-4 łyżki chrzanu
3 -4 łyżki śmietany kremówki
3/4 l bulionu lub wywaru
liść laurowy
3-4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
dodatkowo
mąka do oprószenia roladek
odrobina oleju do smażenia
Zaczynam od przygotowania farszu:
Jabłko i cebulę obieram i kroję w kostkę, tak samo kroję ogórek,
Ser ścieram na małych otworach tarki do warzyw
łącze i mieszam wszystkie składniki farszu
Schab oczyszczam z błonek i rozbijam dość cienko
Każdy kawałek smaruję musztardą, nakładam po łyżce farszu i zwijam tak jak krokiety- pierwsze boki, potem zwijam w rulonik i spinam dla bezpieczeństwa.
Roladki oprószam mąką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano ze wszystkich stron, wyciągam szpilki/wykałaczki
Mięso przekładam do garnka w którym będą się dusić, a patelnie deklasuję wywarem- przelewam do roladek, dokładam pokrojone w kostkę jabłko i cebulę, chrzan i
przyprawy - duszę mięso 25-30 minut.
Ponownie wyciągam rolady, a sos miksuję razem ze śmietanką.
Do sosu wkładam mięso i zagotowuję na małym ogniu.
Możemy podać od razu, lub odstawić na dzień następny
Smacznego :)
Takiego ciekawego wykorzystania jabłek jest nie próbowałyśmy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne połączenie. :-) Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJa chrzan i jabłka jem tonami,w roladce też chętnie.
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie pyszności! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Świetne połączenie, bardzo świąteczne!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i soczyście wyglądają Twoje roladki :)
OdpowiedzUsuńJabłka plus chrzan mm brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńAle połączenie! :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię połączenie owoców z mięsem., To daje niesamowite smaki. Ale takiego połączenia nie robiłam. Bardzo apetycznie namieszałaś i wyszło całkiem fajne danie. Chętnie zainspiruję się Twoim przepisem.
OdpowiedzUsuńSłonecznego dnia i miłego weekendu Reniu :)
O kurcze Moje smaki chyba Lubie takie polacznie Nie jadlam roladek z takim farszem Ale musza być nieziemskie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż fantastyczne połączenie, jabłek z chrzanem nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) A czy w swojej kuchni korzystasz z filtrowanej wody? U nas taka woda zmieniła bardzo smak potraw, na plus oczywiście :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków Renatko :-) takie roladki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń