Zanim przejdę do przepisu chcemy serdecznie podziękować wszystkim którzy przekazali dla Lili
swój 1% z podatku.
Dziękujemy bardzo i prosimy o pamięć w przyszłym roku;)
Więcej szczegółów tutaj (klik)
To ciasto znam od wielu lat.
Kiedyś nie było w domu imprezy bez niego i właściwie było ciastem flagowym mojej Mamy.
Niedawno przypomniałam sobie o nim i odnalazłam przepis.
Zrobiłam go bez zmian, jedynie ominęłam dodatek alkoholu, ale jeżeli możecie sobie na niego pozwolić to dodajcie do masy kieliszek spirytusu, podkręci smak orzechów :)
użyłam jednej puszki i porcje są dość duże.
Polecam:)
Składniki na blachę 21x 37 cm
Ciasto
4 jajka L lub 5 M
120 g mąki pszennej
120 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa orzechowa
200 g masła
150 g orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
150 g cukru pudru
3-4 łyżki syropu herbacianego
Dodatkowo
2 galaretki cytrynowe
1 lub 2 puszki brzoskwiń w syropie
syrop herbaciany do zakropki
Ciasto przygotowuję tak jak biszkopt.
Oddzielam białka od żółtek,
Białka ubijam na sztywno z szczyptą soli.
Do ubitych białek dodaję stopniowo cukier i żółtka.
Dalej już działam ręcznie- dodaję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie mieszam szpatułką.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto
Piekę w piekarniku nagrzanym (góra/dół) do 175 st przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Upieczone studzę i ponczuje .
Masa orzechowa
Orzechy mielę i zalewam gorącym mlekiem- mieszam aż powstanie papka i odkładam do ostudzenia.
Masło spulchniam, następnie dodaję cukier- ucieram dokładnie.
Na końcu dodaję po łyżce orzechów i syrop herbaciany ( alkohol) i ponownie ucieram.
Masę wykładam na wystudzony biszkopt.
Brzoskwinie odcedzam na durszlaku.
Układam w trzech rzędach na masie
Galaretkę rozpuszczam w 900ml gorącej wody, odstawiam do ostudzenia, a gdy zaczyna się ścinać wylewam na ciasto.
Ciasto wkładam do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Smacznego :)
Atrakcyjne i smakowite:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) mam mnóstwo orzechów włoskich, muszę je wykorzystać, i już wiem co zrobię :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Reniu też orzechowo. Pysznie. Fajny, przepis. Nie ma to jak stary, sprawdzony... Zjadłabym kawałek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wygląda smakowicie! Pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Podoba mi się i podkradam przepis, będzie na zaś :)) Buziole
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, świetne składniki to w efekcie świetny smak. :)
OdpowiedzUsuńJak ominęłaś dodatek % to już wiemy, że by nam to ciacho mega smakowało :D
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :) kusisz nim :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiło się bardzo orzechowo ;). Brzoskwinie wyglądają, jak żółtka jajka, bardzo ciekawy efekt.
OdpowiedzUsuń