nie wiem dlaczego jest tak mało jest past na blogu, a robię je często i dość regularnie.
Niewiele trzeba by przygotować coś pysznego, często z zostających nam resztek w lodówce
Dzisiaj pasto-sałatka, takie formy lubię najbardziej, ale można warzywa zmiksować na gładko.
Sałatka jest dość łagodna, ja przyprawiam ją mocniej pieprzem, ale można dodać do duszenia chili drobno pokrojone lub w proszku.
Tak samo z tuńczykiem- dzisiaj dodałam tylko jedną puszkę, ale jeżeli dodacie dwie to będzie to bardziej sałatka rybna, ja postawiłam na warzywa:)
Zamiast przecieru można dodać pomidory, ale muszą być obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych.
Od nich też zaczynamy duszenie warzyw.
Zamiast zalewy można dodać łyżkę majonezu
Polecam :)
Składniki:
3 marchewki (około 250g)
1 mała pietruszka
kawałek selera
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
1/4szklanki wody
puszka tuńczyka ( 170g )
100-120 g makaronu łezki
sól, pieprz, suszony czosnek,chili do smaku
Makaron gotuję w/g wskazań na opakowaniu- odcedzam i studzę.
Warzywa obieram i ścieram ma małych oczkach tarki do warzyw.
Czosnek rozcieram z szczyptą soli.
Tuńczyka odcedzam z zalewy, rozdrabniam, ale zostawiam jeszcze zalewę
Obrane i starte warzywa podsmażam na małym ogniu, na 2 łyżkach oleju / masła- 8-10 minut
Ważne, żeby warzywa nam zmiękły, ale się nie przypaliły.
Po tym czasie dodaję czosnek i przecier pomidorowy, podlewam wodą i duszę bez przykrycia razem jeszcze przez 5 minut.
Odstawiam do wystudzenia.
Do zimnych warzyw dodaję makaron i tuńczyka, oraz 2-3 łyżki zalewy.
Dokładnie mieszam i przyprawiam.
Przekładam do pojemniczka i wstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny
Mnie taka przegryziona smakuje najbardziej, ale możecie zajadać też od razu:)
Smacznego:)
Coś mi podpowiada,że jest genialna.
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego!
OdpowiedzUsuńOh, jak ja lubię takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuńMmm,będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie pasty:)
OdpowiedzUsuńJak jest dużo warzyw to tym bardziej by nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszna:)
OdpowiedzUsuńFajna, coś a'la paprykarz. Pomysłowa sałatka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki! Pozdrawiam serdecznie!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Bardzo fajny pomysł :-) sałatka albo pasta co kto woli :-) pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda.Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
OdpowiedzUsuńCałkiem fajna jest ta Twoja pasta. Ja też często robię pasty, takie na szybko. Co jest pod ręką dodaje i mieszam. Zachęciłaś mnie Reniu i pewnie znów coś wymieszam. Dobrej nocki życzę :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym :)
OdpowiedzUsuńInteresujące, jestem ciekawa jak smakuje :]
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :D ja robię często pastę z jajkiem i tuńczykiem na kolacje :)
OdpowiedzUsuńO mój małż...to byłby zachwycony taką propozycją. Buziole Reniuś
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż ma się ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńJak jest dużo warzyw to coś dla nas. Bardzo fajny pomysł na dodanie makaronu. Z pewnością wyszła pyszna. :)
OdpowiedzUsuńjak to pysznie wygląda - uwielbiam pasty rybne!
OdpowiedzUsuńczas powrócić do blogowania :D
OdpowiedzUsuńjak zwykle smakowicie u Ciebie... mniam!!!
tymczasem pozdrawiam z lazurowego Kalmaru i zapraszam tutaj:
http://agamyswedishhome.blogspot.se/
buziaki aga :D
Nigdy nie potrafię przygotować dobrego tuńczyka :(
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tuńczyka, więc myślę że ta pasta by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc rzadko robię pasty...czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne, jako sałatka i jako pasta. Można podać z krakersami i wszyscy zadowoleni. Pycha
OdpowiedzUsuńtakie pasty to ja zawsze z wielką chęcia zjem :)
OdpowiedzUsuń