7 września 2016

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem

nie wiem dlaczego jest tak mało jest past na blogu, a robię je często i dość regularnie.
Niewiele trzeba by przygotować coś pysznego, często z zostających nam resztek w lodówce
Dzisiaj pasto-sałatka, takie formy lubię najbardziej, ale można warzywa zmiksować na gładko.
Sałatka jest dość łagodna, ja przyprawiam ją mocniej pieprzem, ale można dodać do duszenia chili drobno pokrojone lub w proszku.
Tak samo z tuńczykiem- dzisiaj dodałam tylko jedną puszkę, ale jeżeli dodacie dwie to będzie to bardziej sałatka rybna, ja postawiłam na warzywa:)
Zamiast przecieru można dodać pomidory, ale muszą być obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych.
Od nich też zaczynamy duszenie warzyw.
Zamiast zalewy można dodać łyżkę majonezu



Polecam :)

Składniki:
3 marchewki (około 250g)
1 mała pietruszka
kawałek selera
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
1/4szklanki wody
puszka tuńczyka ( 170g )
100-120 g makaronu łezki
sól, pieprz, suszony czosnek,chili do smaku


Makaron gotuję w/g wskazań na opakowaniu- odcedzam i studzę.
Warzywa obieram i ścieram ma małych oczkach tarki do warzyw.
Czosnek rozcieram z szczyptą soli.
Tuńczyka odcedzam z zalewy, rozdrabniam, ale zostawiam jeszcze zalewę

Obrane i starte warzywa podsmażam na  małym ogniu, na 2 łyżkach oleju / masła- 8-10 minut
Ważne, żeby warzywa nam zmiękły, ale  się nie przypaliły.
Po tym czasie  dodaję czosnek i przecier pomidorowy, podlewam wodą i duszę bez przykrycia razem jeszcze przez 5 minut.
Odstawiam do wystudzenia.

Do zimnych warzyw dodaję makaron i tuńczyka, oraz 2-3 łyżki zalewy.
Dokładnie mieszam i przyprawiam.
Przekładam do pojemniczka i wstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny
Mnie taka przegryziona smakuje najbardziej, ale możecie zajadać też od razu:)

Smacznego:)

26 komentarzy:

  1. Coś mi podpowiada,że jest genialna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, jak ja lubię takie sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest dużo warzyw to tym bardziej by nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna, coś a'la paprykarz. Pomysłowa sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sałatki! Pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł :-) sałatka albo pasta co kto woli :-) pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie wygląda.Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  8. Całkiem fajna jest ta Twoja pasta. Ja też często robię pasty, takie na szybko. Co jest pod ręką dodaje i mieszam. Zachęciłaś mnie Reniu i pewnie znów coś wymieszam. Dobrej nocki życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące, jestem ciekawa jak smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smacznie :D ja robię często pastę z jajkiem i tuńczykiem na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mój małż...to byłby zachwycony taką propozycją. Buziole Reniuś

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, aż ma się ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak jest dużo warzyw to coś dla nas. Bardzo fajny pomysł na dodanie makaronu. Z pewnością wyszła pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak to pysznie wygląda - uwielbiam pasty rybne!

    OdpowiedzUsuń
  15. czas powrócić do blogowania :D
    jak zwykle smakowicie u Ciebie... mniam!!!
    tymczasem pozdrawiam z lazurowego Kalmaru i zapraszam tutaj:
    http://agamyswedishhome.blogspot.se/
    buziaki aga :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie potrafię przygotować dobrego tuńczyka :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię tuńczyka, więc myślę że ta pasta by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. szczerze mówiąc rzadko robię pasty...czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne, jako sałatka i jako pasta. Można podać z krakersami i wszyscy zadowoleni. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  20. takie pasty to ja zawsze z wielką chęcia zjem :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)